Отново идват порои и студ

Отново идват порои и студ

ТАСС - архив

A A+ A++ A

През деня в неделя, по преминаващ студен атмосферен фронт, валежите над Западна България постепенно ще обхванат централните и източни райони. Валежите над Централна и Източна България ще се усилният, а над Западна и Северозападна България ще са в процес на спиране. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще нахлува студен въздух. Най-късно в Източна България, където ще продължи да духа силен южен вятър и температурите ще се задържат високи. Късно след обяд в Предбалкана и Североизточна България със застудяването, валежите ще преминат в сняг. До вечерта очакваме усложняване на синоптичната обстановка над крайните североизточни райони!

Преобладаващите максимални температури ще са между 5-8°С в Западна и Северозападна България и доста по-високи - до 15°С в Югоизточна България, но до вечерта температурите бързо ще се понижат. Късно след обяд и през нощта срещу понеделник над западните райони облачността ще се разкъса и ще намалее до ясно време.

Meteo Balkans издаде карта с предупреждения за лошо време, които са валидни за неделя - 03 декември , в които вероятността за опасни явления е най-голяма, но НЕ винаги бурите обхващат зоните оградени на картата!!!)

Валидно от 15часа на 03.12.2023г. - до 03:00ч на 04.12.2023

Жълт код:

Издаваме код за силен дъжд, като очакваното сумарно количество ще е между 15-20 л./кв. м. Не се очакват екстремни явления! През летния сезон е възможно да падне и дребна градушка.

Оранжев код:

Издаваме този код за проливни или "обложни” валежи. Валежите на изолирани места над посочените райони ще са значителни по количества. Очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л./кв.м.

Явления: Над тези райони ще са придружени и от засилена гръмотевична дейност, силен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления).

Силен снеговалеж (10-30 см.)

Предупреждение за интензивни валежи от сняг. Този код се издава, тъй като за кратко време снежната покривка ще надмине 10 см. Очаква се на места пътят по проходите да е заледен. Ще има условия и за виелици!

Времето по Черноморието

През нощта срещу неделя ще преобладава разкъсана облачност. Ще духа силен южен вятър. През деня облачността ще се увеличи и ще започнат валежи от дъжд, ще започне и понижение на температурите. Очакваме снежни виелици над крайните североизточни райони или по-точно над Шуменското плато!

Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще нахлува студен въздух.

През деня дневните температури ще са високи - до 17-19°С.

Температурата на морската вода е 10°-11°С.

Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала.

Времето в София

През нощта срещу неделя облачността ще се увеличи и около сутринта на места ще превали дъжд. Минималните температури ще са между плюс 4-5°С. Ще духа силен южен вятър, но след полунощ вятъра ще е в процес на спиране. През деня ще преобладава облачно време с валежи от дъжд, но след обяд облачността ще се разкъса. Вятърът ще се ориентира от северозапад и ще започне да застудява. Дневните температури ще са без дневен ход и ще са до 7-8°С.

Времето по планините

През нощта срещу неделя ще преобладава променлива облачност. Вятърът ще е от юг и ще се усили, по най-високите части на Рила и Пирин ще бъде временно силен от югозапад. През деня ще преобладава облачно време. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще нахлува студен въздух. Ще започнат и валежи от дъжд, а над 1300 метра ще са от сняг. Ще има условия и за снежни виелици над Централна Стара планина! Максималните температури на височина 1200 метра ще достигнат стойности между 4-5°С, а на 2000 метра - около 1°С.

Времето на Балканите

През следващите 24 часа над полуострова ще започне пренос на по-студена въздушна маса, като температурите ще се понижат. По-значителни ще са валежите над Северна Гърция, Турция и България. Над останалата част облачността ще е разкъсана.

Прогноза: Имре Дузмат, Meteo Balkans


#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници