Американски кинокритици избраха филма на годината

Американски кинокритици избраха филма на годината

БТА

A A+ A++ A

"Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе беше избран за най-добър филм на годината от Дружеството на нюйоркските кинокритици, предаде Асошиейтед прес.

Скорсезе за трети път получава признание от организацията, която през 1990 г. отличи филма му "Добри момчета", а през 2019 г. - "Ирландецът".

Заснет с бюджет от 200 милиона долара по книгата на журналиста и писател Дейвид Гран, филмът "Убийците на цветната луна" разказва истинската история за убийствата и изчезванията в началото на 20-те години на миналия век на членове на племето Осейдж, забогатяло от петрола в земите си в Оклахома.

Дружеството на нюйоркските кинокритици отличи като най-добра актриса Лили Гладстоун, която си партнира с Леонардо ди Каприо в лентата.

Организацията присъди няколко награди и на блокбастъра "Опенхаймер", сред които за най-добър режисьор за Кристофър Нолан и операторско майсторство за Хойте ван Хойтема.

Дружеството на нюйоркските филмови критици, основано през 1935 г., е най-старата организация на критици в САЩ. Наградите му ще бъдат връчени на 3 януари.

Миналата година критиците избраха за най-добър филм "Лидия Тар" на Тод Фийлд с Кейт Бланшет в главната роля.

#филм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници