Защо се вдигат стажа и възрастта за пенсиониране?

Защо се вдигат стажа и възрастта за пенсиониране?

pixabay

A A+ A++ A

Вдигането на стажа и възрастта за пенсиониране цели да постъпват повече пари в осигурителната система и да се регулира процесът на новото пенсиониране. Това коментира в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS икономистът Румен Гълъбинов.

„Все още в България остава процесът на така нареченото ранно пенсиониране. Доста хора продължават да се пенсионират рано с различни професии и категории. Половината от средствата, които са необходими за плащане на пенсии идват от друго, държавата ги превежда като дотация от други приходи”, каза той.

Според Преслав Китипов, председател на Института на дипломирани финансови консултанти до 2027 година, възрастта на пенсиониране трябва да достигне до 65-години. Това е планово. „От тази гледна точка възрастта не можеше да не се вдигне, защото това е заложено в срочните и дългосрочните прогнози”, подчерта той.

По думите му никъде или почти никъде по света няма държавно обществено осигуряване, което да се самоподдържа. „Не е важно са дали приходите на държавното обществено осигуряване покриват разходите, не, не ги покриват, защото празнината се запълва от дотация от централния бюджет. В Гърция и Италия разходите за пенсии са около 16-17% от БВП, в България те са около 8%. Пенсии ще има и всички могат да бъдат спокойни от това”, допълни Китипов.

#втора пенсия #възраст за пенсия #инвалидната пенсия #минамлна пенсия #минимална пенсия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници