Граждани протестират заради мудното разследване на убийството на студента Михаил Стоянов

Граждани протестират заради мудното разследване на убийството на студента Михаил Стоянов
На 30 септември се навършиха четири години от смъртта на Михаил, като в негова памет беше организирано шествие. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

На Международния ден на толерантността граждани ще се съберат пред Съдебната палата в София в знак на протест срещу мудното разследване на убийството на Михаил Стоянов.

Младежът бе пребит до смърт преди четири години в Борисовата градина, но и до днес в съда не е внесен обвинителен акт по случая, предаде БНР.

На 30 септември се навършиха четири години от смъртта на Михаил, като в негова памет беше организирано шествие.

На 1 октомври 2008 г. 25-годишния Михаил Стоянов беше намерен мъртъв в една от алеите в Борисовата градина. Студентът е починал от задушаване след жестой побой, при който му е счупена костта под езика.

Близо две години по-късно полицията арестува вероятните убийци – Александър Георгиев и Радослав Кирчев. Михаил бил пребит, защото Георгиев и Кирчев го оприличили на хомосексуалист.

На 19 април тази година Софийският апелативен съд освободи младежите срещу парична гаранция. Вече четири години делото не е стигнало до съда.

В средата на септември Българският хелзинкски комитет и международната правозащитна организация „Амнести интърнешънъл” изпратиха писмо до прокурора по случая – Драгомир Янчев от Софийска градска прокуратура, с питане защо след приключване на разследването още на 28 май, досега не е внесен обвинителен акт.

В началото на май пред Съдебната палата граждани и активисти на гей-лесбийската общност организираха лежащ протест срещу бавното правосъдие по случая и с искане сексуалната ориентация да бъде включена сред признаците, които са признати за утежняващо вината обстоятелство.

 

#Борисовата градина #Михаил Стоянов #Александър Георгиев #Радослав Кирчев #Софийският апелативен съд #Българският хелзинкски комитет #Амнести интърнешънъл #Драгомир Янчев #Софийска градска прокуратура #Съдебната палата #езерото Ариана #протест #разследване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници