Европейската прокуратура разследва строителни фирми

Европейската прокуратура разследва строителни фирми

БТА

A A+ A++ A

Европейската прокуратура съобщи във вторник, че е извършила обиски по разследване за възможна злоупотреба с евросредства по проект за ремонт на общинска пътна мрежа в община Бойчиновци.

Новината идва на фона на няколко разследвания, които европрокуратурата започна в България по-рано тази година. Те включват разследване на злоупотреби и пране на пари по жп проекти за над 241 млн. евро, както и измами за милиони евро, свързани с вредни емисии в България.

Претърсванията са извършени на множество места в България по-рано през ноември, включително в обекти на фирми, участващи в строителството, както и в административни офиси на община Бойчиновци. Иззети са множество документи и са разпитани свидетели, се посочва в съобщението.

Според разследването на 9 юли 2019 г. община Бойчиновци е сключила договор за финансова помощ с Държавен фонд "Земеделие", свързан с изпълнението на проект на стойност 2,6 млн. евро по програмата на Европейския съюз (ЕС) за развитие на селските райони.

В договора е посочено, че срокът за усвояване на средствата и за подаване на искането за окончателно плащане е 36 месеца от датата на подписването. Оттогава срокът е удължаван няколко пъти, но досега няма данни договорените дейности да са изпълнени, нито проектът да е приключен.

Разследването се извършва с подкрепата на Главна дирекция "Национална полиция".

По-рано през годината европейската прокуратура съобщи още, че разследва схема за търговия с луксозни коли в България и Франция, а през 2022 започна разследван е за "системна корупция" на "висши публични служители" в България.

#прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници