Из записките на проф. Мермерски: Шипката е ваксина срещу инсулт и инфаркт!
Шипковият плод е истински поливитаминен концентрат, който почти няма аналог в природата с толкова много витамини, съчетани в един естествен продукт. Още в древността е признат като ценно и лечебно средство, пише в един от трудовете си легендарният проф. Христо Мермерски.
Шипката е истински природен дар. Тя е богата на витамини, минерали и други полезни вещества, които я правят незаменима за здравето ни.
В шипката се съдържат:
Витамини: С, В1, В2, К, А, Р, Р1
Минерали: калий, калций, магнезий
Други полезни вещества: дъбилни вещества, захари, пектин, фитонциди, лимонена и ябълкова киселина, етерични флавоноиди
Шипката има редица лечебни свойства:
Диуретично действие: помага за отделянето на излишните течности от организма
Запичащо действие: облекчава диарията
Кръвоспиращо действие: помага при кървене
Понижава холестерола
Намалява чупливостта на капилярите
Шипката се препоръчва при различни заболявания, включително:
Коклюш
Диабет
Трудно уриниране
Умора
Дизентерия
Червен вятър
Шипката може да се приема под различни форми:
Чай
Мармалад
Конфитюр
Най-често се използва за приготвяне на чай. За целта се заливат 1 супена лъжица шипки с 200 мл вряла вода и се оставя да кисне 10 минути.
Шипката е чудесен начин да укрепите здравето си и да се предпазите от болести. Тя е достъпна и лесна за приготвяне, така че не пропускайте да я опитате.
Ето някои интересни факти за шипката:
Още Хипократ е използвал шипката като противовъзпалително средство.
Шипката е наричана още "кучешка роза", защото е била използвана за лечение на рани от ухапване на куче.
Шипката е един от най-богатите източници на витамин С в природата.
Шипката може да се използва за приготвяне на различни кулинарни изкушения, като например мармалад, конфитюр, компот и др.
Още по темата:
- » Спасиха хората от блокираната кола край Шипка
- » Семейство с деца е блокирано в кола при прохода „Шипка"
- » Почина журналистът и преводач Мариана Шипковенска