Солени глоби за непочистения сняг в София, проговори инспектор

Солени глоби за непочистения сняг в София, проговори инспектор

БНР

A A+ A++ A

Глоби в размер на над 120 хил. лв. са наложени на снегопочистващите фирми в София, съобщи пред БНР директорът на Столичния инспекторат Николай Неделков.

"Направихме всички възможни усилия, за да бъдат изчистени пространствата. Имаше установени нарушения. Фирмите са санкционирани. След санкциите проблемите са отстранени. Но има още работа. Имаме и санкционирани търговски обекти за непочистени тротоари пред техните площи - те са 33. Фирмите са санкционирани за непочистени улици и спирки в размер на над 120 хил. лв.", посочи той.

По думите му почистването около обществените сгради е отговорност на общината. Там, където не са взети мерки, фирмите са санкционирани, подчерта Неделков.

Той обяви, че на общинското предприятие, което почиства в столичния район "Красна поляна", ще бъде направена цялостна ревизия, за да бъдат установени проблемите и да може да заработи както трябва.

По думите му има места в София, в които няма никакви установени проблеми и санкции.

Николай Неделков отбеляза, че повечето договори на снегопочистващите фирми изтичат през 2025 г. До тогава там, където е необходимо, те ще бъдат "мотивирани" чрез санкции, коментира той и добави, че досега няма обжалвана санкция, която да е спечелена от фирмата в съда.

Директорът на инспектората и днес обикаля столичните улици, за да види каква е обстановката. "По пътните платна няма проблем. Работата във вътрешнокварталните улици продължава. През нощта имахме обработки в планинските части на районите Витоша и Банкя. Днес през деня продължаваме", каза той.

Все още продължава работата и по падналите клони и дървета в столицата, каза Неделков, като уточни, че Столичният инспекторат не контролира този процес.

Неделков подчерта обаче, че работещите в инспектората не са достатъчни: "Капацитетът на инспектората е изключително малък. От щатна бройка 424 служители, в момента работим 305, като в тях влизат и служителите в майчинство и дългосрочен болничен. Ще направим всичко необходимо, за да стегнем човешкия ресурс до капацитет, необходим за справяне със ситуацията. Нашата работа е контролна и превантивна."

#зима сняг #първи сняг #слаб сняг #сняг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници