След снежния ад: Стотици хиляди без ток, блокирани пътища, десетки заседнали коли (ОБЗОР)

След снежния ад: Стотици хиляди без ток, блокирани пътища, десетки заседнали коли (ОБЗОР)

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

48 часа след силния снеговалеж и ураганния вятър ситуацията остава усложнена в много области в страната. През последното денонощие служителите на пожарната са реагирали на над хиляда сигнала за произшествия. Над половин милион домакинства прекараха нощта без ток. Все още има затворени пътища в страната. Десетки автомобили закъсаха в преспите, автобус с работници катастрофира и се обърна върху къща. Тежка техника евакуира туристи, попаднали в снежен капан в Родопите. Над 280 училища в 13 области днес останаха затворени, предава Нова тв.

Снежната буря спира тока на по-голямата част от жителите в село Черковна край Варна.
„Има хора, които са над 80 години, даже болнолежащи, които се отопляват на климатик. Сега 3 дни стоят под юрганите и треперят”, твърди Гинка.

След близо три денонощия без ток, тази вечер ще е първата, в която лампите ще светнат в селото. Кметът на населеното място смята, че до тук се е стигнало, заради безхаберие. „Това е недопустимо. За мен това е от непочистените трасета, остарелите съоръжения, няма един лев инвестиция”, посочва Румяна Николова, кмет на село Черковна.

В Добричко също голяма част от населените места и днес нямаха електричество. Проблеми има и в Габрово, Горна Оряховица, Разград и Силистра. От електроразпределителната компания обясниха, че всичките им екипи са на терен, но все още 65 000 клиенти от селата нямат достъп до мрежата. А блокираните пътища пречат и на аварийните групи.

"Дружеството мобилизира допълнителен брой служители, като са ангажирани над 600 души с автомобили и специализирана техника. 320 по-малки населени места са без захранване, като сме възстановили тока на над 250 места днес”, категоричен е Христо Христов, член на УС на „Електроразпределение- Север”.

В Шумен денят започна с няколко спасителни акции, а щабът загуби връзка с екипите на терен.
„Имахме 58 произшествия за евакуация на хора, за закъсали автомобили и паднали дървета”, потвърди комисар Иван Иванов, директор РДПБЗН-Шумен.

В община Хитрино 17 от 20 села осъмнаха на тъмно. „В късния следобед вече в 4 населени места само нямаме ток”, заяви Илхан Ахмед, зам.-кмет на Хитрино.

Следобед бедственото положение в Шумен беше отменено. На запад ситуацията също започна да се нормализира. От електроразпределителното дружество обявиха, че 1200 техни служители са отстранявали проблемите. Ток вече имат над 385 000 клиенти, но тепърва други 75 000 чакат да бъдат свързани. Най- много населени места без ток има в Софийска област. В село Драговищица захранването дойде по обед.

„Събота в 8 часа токът внезапно спря и от тогава пълен мрак- нито ток, нито вода. Отидох до магазина да взема 20-30 стека вода- ако има някой нужда да има какво да пие”, подчерта Евгений Кирилов, кмет на село Драговищица, Костинброд.

Във фермата за птици в селото заработват генератори, но въпреки наличните е имало шанс да претърпят огромни загуби. „Това не е нормално. Още повече, че не получихме никаква обратна връзка от ЕРП-та. Тези хора нямат никакъв авариен план. Ако имаме възможност - ще ги съдим с удоволствие”, категоричен е Ивайло Гълъбов от развъдната ферма за птици.

А пускането на електричеството изпревари поправянето на падналите проводници, по някои от които потече ток. „Не съм обърнал внимание. Не съм видял и жицата. Ако е била по-ниско - при всички случаи щеше да ме удари ток”, твърди Борислав.

Въпреки подадения сигнал в 1:30 часа, екипите пристигнаха след повече от 5 часа. От позиция на компания до NOVA стана ясно, че служители са предпочели да работят по възстановяването на мрежата, тъй като мястото е било обезопасено от общинския инспекторат.

В София електричеството е почти напълно възстановено, поправени са и големите повреди по трасетата на топлофикация.

“Ситуацията е овладяна, екипите работят денонощно. Oсновните пътни артерии са изчистени добре. Вече напредва работата и по кварталите”, заяви Васил Терзиев, кмет на София.

А липсата на напрежение по мрежата предизвика високо напрежение и в един от офисите на електроразпределителните дружества. В знак на протест мъж изпече сандвичи на едно от гишетата да плащане.

25 туристи попаднаха в снежен капан в Родопите при хижа „Академик“. Те са останали няколко дни, докато бъде поправен път до тях. С помощта на тежка техника те бяха евакуирани. Две групи туристи от Пловдив и Панагюрище се настанили в хижа „Академик“ над село Храбрино още в петък следобед. Снегът ги изненадал и в неделя сутринта се оказало, че пътят е непроходим и достъпът до тях невъзможен.

„Много паднали дървета, сняг и лед. Просто страшно беше положението във вчерашния ден. Първо бяха 40 души, но след като станаха сутринта и видяха какво е положението - по-малко от половината хора си тръгнаха надолу пеша. Не мога да кажа как са слезли до долу. Нямам представа”, разказва Петя Маринова, управител на хижа “Академик“.

„Имаше паднали дървета. Хората от групата от хижата се организираха с резачки. Чистиха, но стана тъмно и не можахме да тръгнем”, посочва турист.

Така блокирани в хижата остават 25 туристи. През нощта спира токът, а на част от тях мобилните телефони изключват, тъй като не са заредени. „Бурята беше страшна. Най-страшно стана някъде към 2 часа през нощта. Всичко мина, благодарение на тези спасители, които бяха около нас. Бяха много сърдечни. Млади, хубави и здрави момчета, които ни помогнаха много”, посочва Златка Каварджикова, туристка.

В ранния следобед туристите бяха свалени от хижата. Двама от тях- мъж и жена бяха качени в линейка, защото са пострадали. „Коляното ѝ хлътва и блокира. Може би скъсано сухожилие. А човекът с порезната рана се е наранил при рязане на клоните. Може би два-три шева и ще мине”, разказва очевидец.

На над 300 сигнала в Пловдив се е отзовала пожарната. „Повечето от сигналите са за паднали дървета върху леки автомобили и пътното платно. Счупен стъкла, изкривени капаци, тавани”, посочва старши комисар Георги Мангараков, директор на РДПБЗН- Пловдив. Част от потърпевшите се заканиха да съдят общината.

Заради снега и заледяванията - автобус, пълен с работници катастрофира и се обърна върху къща. Инцидентът е станал рано тази сутрин във врачанското село Фурен. В автобуса са пътували около 20 души, предимно жени. Те отивали на работа в Мездра. Навлизайки в селото, на заледен участък, автобусът се поднесъл и се обърнал върху къща. Хората сами си помогнали, за да излязат, като счупили едно от стъклата на автобуса. Няма сериозно пострадали. Една жена е прегледана в лечебно заведение и освободена, а мъж е настанен в монтанската болница със спукана челюст и комоцио.

„Преобърна се рейсът и настъпи паника. Всичко стана по тъмно, около 4 часа сутринта. Всички започнаха да пищят, да плачат. Аз видях, че ще се ударим, но в този момент няма какво да направиш. Само затворих очи и може би съм се ударил в седалката. Повечето бяха жени и аз
им помогнах да излязат, защото рейсът се беше почти обърнал”, спомня си Александър Георгиев, пострадал.

Второ денонощие продължават кризисните ситуации по пътищата в страната. Във Врачанско беше обявено частично бедствено положение, във Великотърновско стотици прекараха нощта в автобуси на главен път, а в Русенско спасяваха хора от преспите с верижна техника.

Една от най-критичните точки в страната днес беше пътя Русе- Разград. Военна техника се включи за да помага на закъсалите в преспите.

„Снегорините минаха, изчистиха пътя, но ни затрупаха. Ние на ръце излязохме и тръгнахме”, посочва водач.

Повечето входно-изходни пътища в разградско останаха за дълго затворени. Блокирани в снега за дълго бяха и стотици пътуващи във Великотъновско и Врачанско. Пътуващите в 10 автобуса край Поликраище и 10 автобуса край село Паволче бедстваха цяла нощ.

„Шофьорът каза, че са четири пръста лед и не може да мръдне. На 112 сме звънели, снегоринът е тук и нищо не прави”, твърди бедстващ в снега.

И всеки се спасяваше, както може. „Натоварихме торби с пясък и опесъчавахме пътя, защото явно няма кой. Помагахме на колеги. 20 см не е бедствие. Проблемът има своето име и това е – непочистени и неопесъчени пътища”, посочва шофьор.

Според държавата, транспортният хаос се създава и от неподготвени за зимните условия шофьори, предимно с тежкотоварни автомобили и с летни гуми.

„В законодателството не съществува термин „зимна гума“. Няма как да ограничаваме и налагаме санкции. Тя и лятната гума е с дълбочина на грайфера. Това е отговорност на водачите и на фирмите с такива автомобили - да подготвят автомобилите си за зимни условия”, заяви Георги Гвоздейков, министър на транспорта.

#снежна буря

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници