Младите мъже със затлъстяване са с опасно ниски нива на тестостерон

Младите мъже със затлъстяване са с опасно ниски нива на тестостерон
A A+ A++ A

Момчетата и младите мъже със затлъстяване са с доказано по-ниски нива на тестостерон от тези с нормално тегло на същата възраст.

Затлъстяването при мъжкия пол в ранна възраст се свързва с повишен риск от диабет, сърдечно заболяване. Потвърдено е  с научно изследване, че колкото повече са килограмите на мъжа, толкова по-ниски са нивата на тестостерон в кръвта му. При затлъстелите мъже общият тестостерон е средно с около 50% по-нисък, а свободният тестостерон – с 46% по-нисък (по данни на Университета в Бъфало, щата Ню Йорк).

Това дава основание на учените да предполагат, че затлъстяването може да е причина за спиране на съзряването на организма, за късен пубертет или за неадекватно сексуално развитие при тези млади мъже.

Най-вероятно проблемът е на ниво хипоталамус в мозъка. Учените проучват какви са точните механизми, по които се изключва секрецията на тестостерон и какви биха били механизмите, за да се включи отново. Но засега превенцията на подобно усложнение остава контрол на телесното тегло.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници