10 вида лекарства, които абсолютно никога не трябва да приемате с кафе

10 вида лекарства, които абсолютно никога не трябва да приемате с кафе

pixabay

A A+ A++ A

Ако приемате хапчета с кафе, няма значение дали са лекарства за хипертония или витамини, трябва да се откажете от този навик възможно най-скоро. В противен случай можете сериозно да навредите на здравето си, предупреждават лекарите.

Изпиването на чаша кафе сутрин е обичаен ритуал за мнозина. Някои дори предпочитат да пропуснат закуската, ограничавайки се само до топла напитка. Помага ви да се събудите и да се настроите за предстоящия ден.

Обикновено сутрин пием необходимите лекарства, за да не пропуснем да вземем хапче в суматохата на деня. Но тук може да се случи сериозна грешка – прием на лекарството с глътка кафе. Лекарите отдавна казват, че трябва да приемате лекарства и витамини само с вода. Ето списък с категории лекарства, които е особено опасно да се смесват с кафе.

Лекарства за лечение на щитовидната жлеза
Пациентите с хипотиреоидизъм често прибягват до лечение за поддържане на функцията на щитовидната жлеза. Трябва да вземете таблетката 40 минути преди хранене. Изследванията показват, че пиенето на кафе едновременно с приема на лекарства може значително да намали ефекта им.


Простудни и алергични лекарства
Лекарствата за алергия и настинка често съдържат стимуланти на централната нервна система като псевдоефедрин. Кафето също е чудесен стимулант. Първоначално може да изглежда, че в това няма нищо опасно. Но в действителност рискувате да страдате от странични ефекти, най-често това са силно безпокойство, възбудимост или проблеми със съня.

Лекарства за лечение на болестта на Алцхаймер
Най-често тази патология засяга хора на възраст над 65 години. Невъзможно е напълно да се излекува деменцията, но е напълно възможно да се забави нейното развитие.
Повечето лекарства за невродегенеративни заболявания могат да бъдат повлияни от кафето. Кофеинът укрепва кръвно-мозъчната бариера и може да намали количеството лекарство, което достига до мозъка. Лекарствата за болестта на Алцхаймер предпазват невротрансмитера ацетилхолин, а пиенето на големи количества кафе отслабва този защитен ефект.

Антидепресанти
Това са най-често предписваните лекарства за възрастни на двадесет и тридесет години и тяхното използване се е увеличило драстично през последните няколко десетилетия. Ако пиете лекарството с кафе, напитката може да повлияе на разпространението на лекарството в тялото. Всъщност, напитката ще отнеме част от свойствата му.

Освен това рискувате да получите странични ефекти:

• Ускорен сърдечен ритъм
• Безсъние
• Внезапни промени в настроението


Лекарства за диабет
Смесването на кафе със захар или мляко може да повиши кръвната ви захар и да повлияе на ефективността на вашите лекарства за диабет. Освен това, изследванията показват, че кофеинът може да влоши симптомите при хора с това състояние.
Важно е да запомните, че консумацията на твърде много кофеин може да затрудни контролирането на нивата на кръвната захар и в крайна сметка да увеличи риска от усложнения на диабета.

Лекарства за астма
Астмата е хронично заболяване, което засяга белите дробове, причинявайки възпаление и дразнене на дихателните пътища. Това води до затруднено дишане, кашлица и хрипове и усещане за стягане в гърдите.

Бронходилататорите отпускат дихателните пътища, улеснявайки дишането, но имат странични ефекти като:
• Главоболие
• Безпокойство
• Болка в корема
• Раздразнителност

Кафето може да предизвика появата или засилването им.

Лекарства за остеопороза
Повечето лекарства, предписани на хора с остеопороза, също не трябва да се смесват с кафе: напитката може значително да намали тяхната ефективност. И то поне два пъти.
Препоръчително е да приемате тези лекарства преди хранене и да приемате таблетката само с чиста вода. Това ще позволи на тялото ви да получи максимални ползи.

Лекарства за лечение на хипертония
Много хора приемат лекарства за кръвно налягане, които забавят сърдечната им честота. Това означава, че сърцето ви не трябва да работи толкова усилено, за да изпомпва кръв до всички клетки в тялото ви.
Кафето значително забавя този ефект или напълно го премахва. В резултат на това лекарството може да не действа и здравето ви да се влоши.

Мелатонин
Мелатонинът е естествен хормон , произвеждан от тялото, който ви помага да се чувствате сънливи през нощта. Той се активира, когато слънцето залезе, сигнализирайки на мозъка, че е време за почивка. Мелатонинът се продава и без рецепта под формата на добавка и се използва като помощно средство за сън.

Кафето действа като стимулант, което ви кара да се чувствате по-будни. Кофеинът изпълнява точно обратната функция на мелатонина. Не само може да блокира ефектите на добавката, но също така може да ви лиши от вашия естествен мелатонин.

Антипсихотични лекарства
Те действат чрез инхибиране на определени невротрансмитери или блокиране на рецептори в мозъка.Такива лекарства се предписват на хора с шизофрения, остра психоза, мания и други психиатрични диагнози..
Изследванията показват, че много от тези лекарства се метаболизират или разграждат по различен начин от тялото в присъствието на кафе. За да получите пълния ефект от това лекарство, приемайте го с вода, а не с гореща напитка.

#кафе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници