Фермерите в София искат оставката на земеделския министър

Фермерите в София искат оставката на земеделския министър
A A+ A++ A

Земеделци от цялата страна излязоха на протест в София с искане за оставка на земеделския министър Кирил Вътев.

Като цяло протестът е мирен. Представители на пет браншови организации са на протестно шествие от Министерството на земеделието до сградата на Министерския съвет.

Напрежението за кратко се повиши - министър Вътев го няма и дойде заместникът му Александър Йоцев. Поради опасност от ескалиране на ситуацията с протестиращите, полицаите го прибраха в министерството.

"Каним представителите в сградата на министерството", каза министър Йоцев. Протестиращите обаче отказаха да влязат. "Вижте как този човек манипулира, няма да влезем, елате вие при протестиращите", каза Димитър Зоров, съпредседател на Националния съюз на говедовъдите.

Председателят на Обединени български животновъди (ОБЖ) Бойко Синапов коментира, че ситуацията загрубява и земеделския министър Кирил Вътев не се е справил с това да отстои исканията на фермерите. Той обяви, че настояват за оставката на министър Вътев.

Той обясни, че земеделците имат няколко искания: "Незабавно изплащане на субсидиите, да се изплати неполучената помощ за Украйна, ние искаме да бъдем защитени, нашето производство да бъде защитено".
"Вътев се мъчи всячески да докаже, че ние получаваме много пари и сме добре", каза председателят на Асоциацията на биволовъдите в България (АББ) Мария Степанчева.

Според нея земеделският министър Кирил Вътев трябва да си застане на мястото и да помогне на сектора. "Нищо от меморандума не е изпълнено. Той е сложил розовите очила и смята, че всичко е окей", смята Степанчева. Тя се обърна и към премиера акад. Николай Денков. "Г-н Денков, не си затваряйте очите пред проблемите на този сектор. Очакваме да насрочите среща, за да кажем проблемите на млечното животновъдство", призова тя, предаде БГНЕС.

Председателят на Националната асоциация на оранжерийните производители (НАОП) Велин Георгиев коментира, че 90% от разходите на оранжериите са енергия. "При тези две войни, зимата ще е още по-тежка. Сега е момента, търсим от министъра да подсигурят газа, да имат сигурност нашите работници да работят. Както са сложили министър Вътев, така да му намерят друга работа. ДПС и ГЕРБ да се вземат ръка да ръка и да сложат специалист", призова той. Георгиев се обърна и към Вътев и призова да приеме организациите.

Заместник-министърът тръгна към протестиращите, но екипът му веднага го прибра

#протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници