Община Пазарджик е ”на червено” с 10 милиона лева

Община Пазарджик е ”на червено” с 10 милиона лева

BTA

A A+ A++ A

Община Пазарджик е във финансов колапс. Това обяви на първата си пресконференция новоизбраният кмет на града Петър Куленски.

„Положението е по-зле отколкото очаквах. Общинските финанси са харчени по начин, по който е доведена общината до истински колапс“, посочи градоначалникът седмица, след като встъпи в длъжност.

Куленски посочи, че е запорирана банковата сметка на общината от НАП. Според него съзнателно с над 10 млн. лв. са завишени от предходното ръководство собствени приходи на община Пазарджик в частта "Местни данъци и такси" като това са само част от финансовите проблеми, пред които е изправено новото общинско ръководство.

Петър Куленски не посочи точния размер на задълженията на Пазарджик, но посочи конкретни цифри. Според тях 27 млн. лв. са дълговете към местни доставчици, над 1.5 млн. лева са кредити към банки и фонд ФЛАГ. 611 000 лв. дължи общината за осигуровки на служителите си, което поставя под риск и получаването на средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

Куленски очерта и конкретни стъпки за излизане от кризата. На първо място въвеждането на строга финансова политика и спирането на раздаването на „корупционни пари“. По всички стари задължения пари ще се плащат след пълна ревизия на подписаните договори и извършеното по тях.

„Ще поканя всяка една фирма кредитор на общината, за да предоговоря сумите, които се дължат. Няма да позволя да ми бъдат извивани ръцете за нищо и от никого. Занапред общината ще заплаща според възможностите си и според финансовото си състояние, доведено от хората управлявали я досега“, заяви кметът.

Новото общинско ръководство работи усилено и за получаване на финансова помощ от страна на Министерството на финансите. Вече са проведени няколко разговора с министър Асен Василев, посочи Куленски. Общинската администрация ще търси средства за реализирането на важни инфраструктурни проекти.

#Пазарджик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници