Юристът проф. Джеров: Президентът спаси КС, не наруши Конституцията

Юристът проф. Джеров: Президентът спаси КС, не наруши Конституцията
Ако президентът спаси Конституционния съд от нещо отрицателно, не може да кажем, че е нарушил Конституцията, твърди юристът и бивш депутат проф. Александър Джеров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако президентът спаси Конституционния съд от нещо отрицателно, не можем да кажем, че е нарушил Конституцията, твърди юристът и бивш депутат проф. Александър Джеров.

„Президентът не наруши Конституцията, защото той спря едно производство, което можеше да доведе до лош край“, посочи Александър Джеров пред БГНЕС.

Той коментира заканата на независимите депутати, издигнали кандидатурата на Венета Марковска за конституционен съдия, да поискат тълкувателно решение от КС дали с днешното си поведение президентът не е превишил правата си.

По-рано президентът Росен Плевнелиев спря клетвата на Венета Марковска, като напусна залата.

Според депутати обаче не може да се избира нов съдия. Освен това Марковска смятала да търси правата си по съдебен ред.

След като ВСС прие извънредно оставката й от съдебната система в четвъртък сутринта, тя се яви на тържествената церемония по полагането на клетва на новоизбраните съдии в КС.

Преди това Венета Марковска заяви пред депутати, които издигнаха кандидатурата й, че няма от какво да се притеснява и ще се закълне въпреки призивите на премиера и президента да не го прави.

Росен Плевнелиев обаче напусна церемонията, а по закон клетва може да се положи само в присъствието на държавния глава. Така Марковска не можа да стане конституционен съдия.

Един от мотивите, които държавният глава изтъкна, бе, че в последния момент е получил допълнителна информация от прокуратурата. По неофициални данни става дума за сигнал за търговия с влияние и конфликт на интереси, свързан с работата на Марковска.

Според проф. Александър Джеров президентът Росен Плевнелиев знае нещо повече по казуса „Марковска“, за да пристъпи към днешните си действия.

Според него срамното в историята с Венета Марковска е не критиката на ЕК, а невъзможността на институциите в България да определят дали даден кандидат е подходящ за конституционен съдия.

#Александър Джеров #Венета Марковска #Конституционен съд #КС #Росен Плевнелиев #Президент на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници