Отвлеченият кораб: Какво се знае за моряците и местоположението на плавателния съд ОБЗОР

Отвлеченият кораб: Какво се знае за моряците и местоположението на плавателния съд ОБЗОР
A A+ A++ A

Официално е потвърдено от българските власти, че капитанът на отвлечения кораб „Galaxy Leader” и първият му помощник са българи. Плавателният съд беше нападнат и задържан от йеменските бунтовници хуси.

Корабът е тръгнал от Истанбул, а целта му е била Индия. След като пресича Средиземно море и преминава през Суецкия канал, той е атакуван по средата на Червено море от бунтовниците. Нападателите са превзели кораба, след като са се спуснали на палубата от хеликоптер. Веднага след това радиовръзката прекъсва.
По последна непотвърдена информация корабът се намира на пристанището на град Ходейда в Йемен. Все още не е ясно дали от МВнР знаят какво е състоянието на българските моряци Веселинов и Чанев. От ведомството обясниха само, че правят всичко възможно за освобождаването на екипажа. Семействата на нашите моряци вече са уведомени, а на близките е предложена помощ.

Дамата българи на борда на отвлечения от хуситите кораб са съответно на 42 и 39 години. „Това са капитанът на кораба автомобиловоз и първият помощник-капитан”, уточни главният секретар на МВР Живко Коцев.

Съпругата на помощник-капитана разказа пред екипа ни за последния им телефонен разговор. Поиска да запазим самоличността ѝ, защото няма сили да каже на дъщеря им какво се е случило. „Нямаше притеснения в него, когато се чухме последно в събота. Не са го очаквали това нападение, станало е внезапно. Телефонът му беше активен последно в неделя в 13:00 часа на обед”, каза съпругата. „Аз не съм в състояние да търся властите, нищо не се знае. Трябва да се успокоя. Изморена съм вече! Надявам се да се случи нещо. Имам доверие на фирмата му. Знам само, че не искам детето ми да разбира”, каза още тя.

Успяхме да влезем в контакт със семейството и на другия български моряк. В следобедните часове се срещнахме със съпругата му, но тя също отказа да застане пред камерата ни, тъй като не иска да притеснява близките и децата си.

Семействата на екипажа научават за похищението от капитан Золтан Сулай. Той е управител на фирмата, наела екипажа. „Познавам ги много добре и съм абсолютно убеден, че ще се справят. Чакаме час по-скоро по-бърза развръзка - положителна, разбира се”, каза капитан Сулай.

Причините за похищението, които посочиха хуситите, били „престъпленията на Израел в Газа”. Така корабите, чиито собственици са свързани с Тел Авив, се превърнаха в мишени. За атаката е използван хеликоптер и данни от сателити, за да локализират съда. „Въоръжените сили на Йемен се отнесоха с екипажа на кораба според ученията и ценностите на нашата ислямска религия”, заяви Яхя Сарея, говорител на хуситските бунтовници.

Междувременно Япония се намеси в разрешаването на заложническата криза в Червено море, тъй като корабът се управлява от Токио. „В момента няколко министерства, включително външното министерство и министерството на транспорта, събират информация и работят със съответните страни”, каза Хироказу Матцуно, секретар на кабинета на министър-председателя.

Българските власти се опитват също да влязат в контакт с похитителите. „Заедно с МВнР работим да освободим българските граждани”, каза премиерът Николай Денков.

Според арабиста проф. Владимир Чуков включването на Япония в преговорите е съществено.
„Япония е страна, която има инструмент, който би могъл да заинтересува иранската страна, въпреки че Иран отрича каквато и да е била връзка с нападението”, коментира Чуков.

На борда са още филипинци, мексиканци и украинци.

#кораб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници