Защо червеното вино причинява главоболие

Защо червеното вино причинява главоболие

pixabay

A A+ A++ A

За гръцкия философ Целз виното е отговорът на безкрайните заболявания - от умора и треска до кашлица и запек. Но въпреки лечебните си сили, гроздето, признава той на своите верни читатели, може да причини странно главоболие. Сега изследователите смятат, че са открили причината, поради която виното – по-специално червеното – причинява дискомфорт, пише The Guardian.

Главоболието от червено вино е различно от махмурлука, който се появява сутрин след предходната вечер. Вместо да се появява след продължителна консумация, главоболието тук може да ни връхлети едва 30 минути, след като сме изпили само една или две малки чаши.

От времето на Целз изследователите са разглеждали всякакви съединения на червеното вино в търсене на виновника. Танините, сулфитите, фенолните флавоноиди и биогенните амини са под съмнение. Досега никой не е бил посочван като конкретен виновник.

В доклад, публикуван в сп. Scientific Reports, американски изследователи посочват, че са се спрели на фенолните флавоноиди. Става дума за съединения, които произлизат от гроздовите семки и кожа и които допринасят за цвета, вкуса и усещането в устата на червеното вино. Нивата на флавоноиди могат да бъдат 10 пъти по-високи в червените вина, отколкото в белите, което ги прави основни кандидати за причиняване на незабавно главоболие.

Когато хората пият вино, алкохолът се метаболизира до ацетат на две стъпки. Първата превръща алкохола под формата на етанол в ацеталдехид. Втората превръща ацеталдехида в ацетат. Специфични ензими в черния дроб организират всеки от тези процеси.

Изследователите, включително проф. Андрю Уотърхаус, експерт по лозарство в Калифорнийския университет, са провели лабораторни тестове на повече от дузина съединения в червеното вино. Един от тях се е откроил. Флаванол, наречен кверцетин, срещан почти изключително в червеното вино, се преработва в тялото в различни вещества. Един от тях, кверцетин глюкуронид, се оказал особено ефективен при блокиране на ензима, който превръща ацеталдехида в ацетат.

Това може да е ключът към разрешаването на мистерията. С потискането на решаващия ензим, токсичният ацеталдехид се натрупва в кръвта, смятат учените. При високи нива това причинява главоболие, гадене, зачервяване на лицето и изпотяване. Според изследователите, когато чувствителните хора пият червено вино с дори скромни количества кверцетин, те могат да развият главоболие, особено ако са склонни към мигрена.

Сега екипът се надява да тества теорията с клинично изпитване върху предизвикващите главоболие ефекти на червените вина с различни нива на кверцетин. Резултатите могат да помогнат на хората да избегнат главоболието от червено вино в бъдеще.

#главоболие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници