Внимание! Бурята Фредерик връхлита Източна България! Буреносен вятър и риск от наводнения!

Внимание! Бурята Фредерик връхлита Източна България! Буреносен вятър и риск от наводнения!
A A+ A++ A

През следващите 48 часа, времето Източна България ще се определя от Черноморски циклон. Очакваният център ще премине много близо до Черноморското крайбрежие. Бурята ще генерира силни ветрове с ураганни стойности и високи вълни. Очакваме бурята Frederico (Фредерик )да затвори и пристанищата в района. Висок е и рискът от възможни наводнения и материални щети, следствие от силните пориви на вятъра от над 100 км. /час и значителните валежи, алармират от Meteo Balkans.

Синоптична карта на очакваният циклон.

През нощта срещу събота валежите над Западна и Централна България, постепенно ще обхващат и останалата част от страната. Около полунощ в Западния Предбалкан и по високите полета от Западна България дъждът ще премине в сняг. Ще се образува снежна покривка, която ще е силно изразена от надморската височина.

Синоптичната обстановка до сутринта в събота, над Югоизточна и Източна България ще се влошава. Валежите там ще са придружени от силни пориви на вятъра. Ще има условия и за гръмотевични бури.

Над Западна и Централна България вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили, ще започне и понижение на температурите. Валежите над тези райони ще са по-слаби по интензивност.

В Източна България ще духа силен северозападен вятър, но с тенденция да се ориентира от север и да се усили до ураганни стойности.

Очакваните пориви на вятъра на нос Емине и Калиакра, ще надминат 80 - 120 км. /час. Силни ветрове се очакват и над района на Сливен, като там вятърът ще се прояви и като Бора. На вр. Ботев поривите на вятъра ще надминат 130 км. /час.

Поради очакваните силни пориви на вятъра над Източна България. През следващите часове се очакват материални щети, като паднали дървета и клони, възможни са и материални щети по сгради и прекъсвания на електрозахранването.

Над Югоизточна България валежите ще са от дъжд, като се очаква те да са значителни по количества. Според регионалните модели, има вероятност до сутринта на 19-ти ноември, валежите да достигнат 80-100 л. /кв.м. Това в комбинация със силният северен вятър по крайбрежната ивица, като ще се образуват и големи вълни - до 5-6 бала. Висок риск и от наводнения в района на Варна, Синеморец, Ахтопол, Царево, Лозенец, Китен и Приморско.

Минималните температури ще се понижат и ще са между 1°С и 6°С. Максималните в страната - до 8°С.

Meteo Balkans издаде карта с предупреждения за опасно време, които са валидни за събота - 18 ноември. (Забележка: Картата показва районите, в които вероятността за опасни явления е най-голяма, но НЕ винаги бурите обхващат зоните оградени на картата!!!)

Жълт код:

Издаваме код за силен дъжд, като очакваното сумарно количество ще е между 15-20 л./кв. м. Не се очакват екстремни явления! През летния сезон е възможно да падне и дребна градушка.

Оранжев код:

Издаваме този код за проливни или “обложни” валежи. Валежите на изолирани места над посочените райони ще са значителни по количества. Очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л./кв.м.

Явления: Над тези райони ще са придружени и от засилена гръмотевична дейност, силен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления). През есенния сезон се издава и за “обложни” валежи.

Предупреждение за опасно време

Червен код: валежите на много места над посочените райони ще са значителни по количества. Ще има условия за внезапни наводнения и силни пориви на вятъра. Висок е и рискът от материални щети. Очакваните валежи ще са между 50-80л/кв.м.

Явления:Издава се и за обложни продължителни валежи.Средно около– 50-80л/кв.м

Предупреждение за очакван интензивен снеговалеж

Силен снеговалеж (10-30 см.)

Предупреждение за интензивни валежи от сняг. Този код се издава, тъй като за кратко време снежната покривка ще надмине 10 см. Валежите над 1000 метра ще са от сняг и то късно след обяд и през нощта срещу 18-ти ноември! Очаква се на места пътят по проходите да е заледен. Ще има условия и за виелици!

Предупреждения за виелици и сняг!

Валежите над Източна България през съботния ден ще са значителни по количества над Шуменското плато и Странджа през нощта срещу неделя ще преминат в сняг. Усложняване на обстановката очаквам над Централна Стара планина, като там снежната покривка ще надмине 30-40 см.

Времето в София

Според последните прогнози още късно вечерта в петък валежи от дъжд със застудяването, над 700-800 метра надморска височина ще преминат в сняг. През деня в събота валежите постепенно ще спират, но ще се задържи предимно облачно. Ще бъде ветровито. Ще духа силен северозападен вятър. Очакваните минимални ще са между 1-2°С, като максималните ще са почти без дневен ход - до 2-3 °С.

Времето по планините - избягвайте пътувания към планинските райони!

Времето ще е предимно облачно с валежи от сняг, като по-значителни ще са в масивите от Западна и Централна България. Ще духа ураганен северозападен вятър и ще има условия за виелици и навявания. Максималната температура на височина 1200 метра надморска височина ще е около минус 2°С, на 2000 метра - около минус 9°С.

Времето на Балканите

През следващите 24 часа полуострова ще попада под влиянието на средиземноморски циклони и времето ще е променливо. Очакваме влошаване на синоптичната обосновка през следващите часове. Ще има условия за и за наводнения!

Допълнителни карти.

Поради очакваните значителни валежи, алгоритъмът на регионалния модел SPM показва къде вероятността от внезапни наводнения е най-висока:

Картата, която виждате, е базирана на регионалния числен модел SPM и показва районите, където ветровете ще са най-силни.

Корите са за 17 и 18 ноември !

Жълт код – ще духа умерен и силен вятър. Поривите му ще достигат 55-70 км. /ч.

Съвети при жълт код: бъдете внимателни за възможни летящи във въздуха предмети, счупвания на клони и отломки.

Оранжев код - ще духа силен до бурен вятър. Поривите му ще достигат 75-90 км. /ч.
Съвети при оранжев код - бъдете внимателни за възможни по-големи щети като структурни повреди по сгради, изкоренени дървета, счупвания на клони и летящи предмети. Възможни са и проблеми в електроснабдяването.

Червен код – ще духа ураганен вятър с много силни пориви. Поривите му ще надминават 100 км. в час, особено по близо до северните склонове на планините.

Съвети: при червен код: избягвайте да излизате навън! Бъдете подготвени за очаквани материални щети, като те могат да бъдат и изкоренени дървета и летящи предмети. Възможно е и затваряне на пътища.


#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници