Христо Стоичков събра 4-има президенти на откриването на своята Зала на славата

Христо Стоичков събра 4-има президенти на откриването на своята Зала на славата
A A+ A++ A

Четирима президенти - Румен Радев, Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов присъстваха на откриването на Музея на славата на Христо Стоичков в София.

В него ще бъдат показани реликвите, белязали кариерата на легендарния №8.

"България почита своите спортни икони и се радвам, че поколенията, които нямаха шанса да гледат великата игра на Стоичков на живо, ще има къде да идват, за да черпят вдъхновение и гордост". Това заяви президентът Румен Радев на церемонията, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

„Изкушените от футбола у нас се делят на две: онези, които преживяха американското лято на 94-а и всички останали, по-младите, които нямаха този късмет", посочи президентът Радев. Той припомни паметните седмици от лятото на 1994 г., когато по думите му народът ни преживя за последно опиянението да е заедно, сърцата да бият в един ритъм, а емоциите да съпътстват всеки шедьовър на Пеневата чета. „Символът на тази побеждаваща България стана Христо Стоичков", изтъкна държавният глава и допълни, че в червения цвят на армейския клуб, със символите на „Барселона" и с националната фланелка Стоичков донесе безмерна радост и въодушевление на почитателите на футбола.

По думите на президента Радев човек осъзнава истински какво е Стоичков за България, когато излезе извън страната и при разговорите си с хора от далечни страни и континенти, споменавайки името на нашата страна, винаги неизменната реакция е: България - а, Стоичков. „Това е най-истинската оценка. Стоичков е победа за България", заяви държавният глава и подчерта, че футболистът се е превърнал в национален символ на страната ни по света. Спортът е онова велико занимание, което дава възможност на едно момче от Пловдив с воля, дисциплина и талант от Бога да подари на милиони хора у нас и по света радостта от играта и гордостта от победите, посочи още Румен Радев.

Президентът изрази загриженост за случващото се в българския футбол на фона на прекрасното събитие. „Страстите около футбола опустошиха центъра на София. Вандализмът не е любов към спорта. Но и тези, които ръководят спорта, трябва да имат сърце за България и отговорност към играчите и към феновете", подчерта Румен Радев в приветствието си към гостите на церемонията.

"17 ноември 2023 година за мен вече е като 17 ноември 2023-а! Благодаря на президентите Румен Радев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев! Благодаря на Стефка Костадинова и Димитър Пенев! Благодаря на всички приятели, с които открихме моята Зала на славата!", пък написа Стоичков във фейсбук профила си.


Днес - 17 ноември се навършват 30 години от незабравимия мач на "Парк де Пренс", в който България победи с 2:1 Франция и се класира за Световното първенство в САЩ през 1994-а.

Залата на славата на легендарната ни осмица е отворена за фенове от утре.

#Христо Стоичков #президенти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници