Разбиха група за трафик на мигранти, десетима са задържани

Разбиха група за трафик на мигранти, десетима са задържани

BGNES

A A+ A++ A

Към момента са задържани десет души в хода на специализирана полицейска операция по неутрализиране на организирана престъпна груп за трафик на мигранти. Това съобщи пред журналисти директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов преди заседанието на парламентарната Комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната.

Той обясни, че десетима са задържаните, а едно лице е под „домашен арест“ в Монтана. „Към осем от тях ще има предявени обвинения“, посочи главният комисар и допълни, че към шестима обвиненията вече са повдигнати и са с мерки за задържане за 72 часа. „За останалите след изтичането на 24-часовата мярка за задържане ще се вземе решение, може би ще бъдат свидетели“, каза още Антон Златанов. „Задържаните са десет лица на десет обекта в София тази сутрин. Един се издирва, не е бил на адреса“, коментира директорът на „Гранична полиция“ и съобщи, че по операцията още текат процесуално-следствени действия, претърсвания и разпити на свидетели.

„Групата е действала по следния начин: има двама лидери, които чрез принуда и заплахи са принуждавали изпаднали в парична недостатъчност и зависимост хора да превозват мигранти“, поясни главният комисар. „Всички задържани са българи. Интересното е, че лидерите не са криминално проявени“, каза още Златанов и уточни, че половината от задържаните също не са криминално проявени и не са осъждани.

„Групата е много мащабна, с ясни и различни нива, с лидери, с техни помощници и изпълнители“, поясни директорът на „Гранична полиция“ и уточни, че маршрутът за превозването на мигрантите е бил от Турция към Западна Европа през Сърбия.

„Изключително добра съвместна работа имахме под надзора на Софийска градска прокуратура през целия период. От няколко месеца наблюдаваме групата, извършваме оперативно-издирвателни мероприятия“, каза още Златанов и изтъкна, че реализация на толкова мащабна организирана престъпна група от години не е правена.
„Всеки, който се упражнява по различни медии, че случайно са залавяни по кръстовища и след катастрофи трафиканти на мигранти, трябва да си взима думите назад. Тъй като много пъти и аз, и мои колеги заявявахме, че понякога се налага да оставим трафиканта, шофьора на мигрантите да премине и да го заловим където и когато ние преценим, за да можем след няколко месеца да документираме в няколко тома доказателствен материал, за който да нямаме съмнение, заедно с прокурорите, за това че трябва да бъдат повдигнати обвинения“, коментира Антон Златанов.

#мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници