РЗИ Русе: Всеки трети ученик между 8 и 11 клас пуши

РЗИ Русе: Всеки трети ученик между 8 и 11 клас пуши

pixabay

A A+ A++ A

РЗИ – Русе проведе проучване на тема: „Знания, нагласи и навици относно употребата на тютюневи и никотинови изделия” сред учениците от 8-11 клас.

В проучването участваха 696 ученици от 8 до 11 клас от седем училища в област Русе: СУЕЕ „Св. Константин Кирил Философ”, СУ „Христо Ботев”, СУ „Панайот Волов” гр. Бяла, СУ „Васил Левски” гр. Ветово, ПГ по транспорт, ПГСАГ „Пеньо Пенев”, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“. Учениците отговаряха на 14 въпроса, свързани с употребата на никотинови изделия – разпространение, достъп и оценка на риска. Целта на изследването е да констатира отношението на учениците към посочените явления и степента на честота на употребата на тютюневи изделия.

Резултати от проучването:

  • 46,12% от участниците са заявили, че са употребявали тютюневи изделия някога;
  • 29,59% признават, че пушат редовно;
  • 86,2% са запознати с рисковете за тялото, които настъпват при редовна употреба на тютюневи изделия;
  • 49,71% от участниците са използвали електронни устройства за пушене;
  • 42,9% от учениците са наясно, че употребата на ел. устройства за пушене носят риск за здравето, както и конвенционалните цигари;
  • 3,01% от запитаните са използвали никотинови торбички (снус) „често“, 12,06% са опитвали, а никога не са проявявали интерес – 81,03% от учениците;

Цялото проучване може да намерите на електронната страница на РЗИ- Русе.

РЗИ – Русе призовава пушачите да се включат в националното предизвикателство „Да спечелим заедно! Един месец без никотин!“, организирано от Министерство на здравеопазването, съвместно със Сдружение „България без дим“ – bgbezdim@gmail.com.

#РЗИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници