Мъжът с 1000 съобщения от BG-ALERT: Наложи се да извадя SIM картата

Мъжът с 1000 съобщения от BG-ALERT: Наложи се да извадя SIM картата

стоп кадър

A A+ A++ A

Отново проблем със системата BG-ALERT. Емил Николов сигнализира, че е получил над 1000 тестови съобщения. Той разказа пред „Тази сутрин“ какво е направил, за да отблокира мобилния си.

В няколко области на страната отново се проведе тест на системата BG-ALERT. Съобщения получиха хората във Велико Търново, Разград, Русе и Силистра.

Емил Николов е започнал да получава известия от автоматизираната система, като броят им е достигнал над 1000. Вследствие на това телефонът му е блокирал.

„Около 20 минути получавах съобщения. Преди да извадя SIM картата си, бяха 200. После пак пуснах телефона си и обстрелването със съобщения продължи. Синът ми разказа, че и някои негови съученици са имали подобен проблем“, казва Николов, цитиран от bTV.

От МВР имат техните хипотези. Едната е, че телефонът е в нос от друга държава или е предназначен за друг вид пазари. Другото е, че са му оправени някакви настройки и се качвани приложения, които примерно могат да доведат до тази ситуация.

Мъжът отрече и каза, че мобилният му е закупен в България от един от операторите и нищо не е инсталирал като игри на него.

BG-ALERT e предупредителна система за населението за бедствия и извънредни ситуации. Тя се разработва съвместно от МВР и Министерството на електронното управление. Целта ѝ е да уведомява за опасности чрез изпращане на тестови съобщения по телефона.

На 1 ноември съобщение от BG-ALERT, пуснато малко преди 19:00 ч., със силен звуков сигнал и вибрация изплаши много хора у нас. При повечето потребители известието дойде с текст: „Внимание, опасност!“, а при някои имаше и сигнал от президента.

В съобщението пишеше също „test test“ и имаше препратка към сайта bg-alert.bg.

Оказа се, че служител на фирмата, отговаряща за интегрирането на новата система – ДЗЗД „Сискод“, натиснал грешен бутон.

#BG-ALERT

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници