Най-после! Южното Черноморие завря от паламуд

Най-после! Южното Черноморие завря от паламуд

Мартин Ников, фейсбук

A A+ A++ A

Паламудът по родното Черноморие най-сетне придойде ударно! Едва от началото на ноември пасажите с едри парчета доплуваха до южните ни курорти. Пред "България Днес" местни рибари се похвалиха с богат уражай, въпреки че почти бяха отписали сезона.

В началото на есента във водите на морето плуваха основно лефери. Заради наличието им мнозина прогнозираха, че тази година паламуд почти няма да има. Е, за щастие тези хипотези не се оправдаха. Другите масови риби, които се ловят по това време от годината, са зарган, чернокоп и барбун, разкриват още запознати.

Най-доволни от изобилието по морето са професионалните рибари, чиито мрежи вече започват да се пълнят. Но кеф има и за любителите с въдици. На юг, в посока Царево, прииждат дори и варненци, понеже при тях няма паламуд засега.

Ако искате да напипате пасажи с тлъсти паламуди по около килограм и нагоре, то трябва да навлезете с лодка навътре в морето на около 3-4 километра от брега. Любим метод за въдичарите е на спининг с изкуствени примамки, които са стръвно атакувани от лакомия хищник. Все по-често се използва флуорокарбоново влакно, но с голям диаметър, тъй като рибите са много силни и борбени, а късанията не са рядкост.

Пресен паламуд вече се появи на популярната рибна борса в Бургас на пазара "Краснодар". Морските вълци от рибарското селище Ченгене скеле зареждат ежедневно сергиите. Цената все още е около 12-15 лева за килограм, но се очаква да пада още.

Паламудът е една от най-чаканите риби по нашето Черноморие есента заради вкусовите си качества. Първоначално прииждат пасажите с по-дребни риби, наричани жаргонно "циганки". Това всъщност са паламуди по 300-400 г, които заради богатите на хранителни вещества води, бързо нарастват. На теория може да достигне тегло до 7 кг, като трофейните парчета са наричани от рибарите туруци. Според българското законодателство минималният разрешен размер за улов е 28 см. Паламудите са застрашени от свръхулов в световен мащаб.

Всеки е чувал, а вероятно и опитвал популярната рецепта с веян паламуд. Нещо, което се е превърнало в емблема за южните градчета, като Царево например.

Предлагаме ви обаче да приготвите паламуда печен в доматен сос, след което със сигурност ще си оближете пръстите. За тази рецепта ви е необходима 1 риба (около 700 г - 1 кг); 3 глави лук, 2 кг домати, 1 глава чесън, олио, 4 зърна бахар, черен пипер и 3 бр. дафинов лист.

Почистете паламуда, може да го сготвите цял или нарязан на шайби. Пасирайте доматите, които предварително може да обелите по желание. Загрейте част от олиото и сотирайте нарязания ситно лук и чесън. Щом се запържат, добавете доматите и варете, докато сосът се посгъсти, като прибавите и дафиновите листа. Накрая добавете смлените подправки.

Подредете паламуда в подмазнена тава, залейте със соса и пъхнете да се пече за около половин час в загрята до 180 градуса фурна.

Така приготвеното ястие пие много изстудено бяло вино. Наздраве и добър апетит!




#паламуд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници