Фукаш се, че караш с 200 км/ч, погват те КАТ и НАП

Фукаш се, че караш с 200 км/ч, погват те КАТ и НАП

pixabay

A A+ A++ A

Всеки шофьор, който се фука в социалните мрежи със снимка или клип как вдига над 200 км/ч, че минава на червен светофар, или че дава на пеленачето си да върти волана, рискува да бъде открит от пътните полицаи. Може да получи и глоба, ако има достатъчно данни за документиране на нарушението му. Това стана ясно вчера след работно съвещание на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, главният секретар на МВР Живко Коцев и шефът на НАП Румен Спецов, пише Труд.

Тримата са били категорични, че има нужда от институционален отговор на спрямо хулиганите на пътя, които целенасочено газят правилата за движение и демонстрират явно неуважение към обществото като разпространяват видеосъдържание със своите пътни хулиганства.

Главен комисар Коцев е обещал в кратки срокове МВР да изготви база данни на водачи, които системно не спазват Закона за движение по пътищата (ЗДвП). За целта ще се ползва не само базата данни на КАТ, а и данни от камерите на общините и от рамките на АПИ. В момента за второ четене в парламента има готви поправки в ЗДвП, които задължават полицията не само да направи списък, а и да идентифицира, спира, проверява и изважда от трафика шофьори, натрупали множество актове и фишове. По данни на Института за пътна безопасност системните нарушители в България са около 25 000 души и МВР има капацитет да ги открие и приложи цялата строгост на закона спрямо тях, вместо да тормози всички останали над 3 млн. водачи.

Прокурори и полицаи до ниво квартален инспектор ще бъдат задължени да открият и санкционират пътните хулигани, които хвалят с “подвизи” в социалните мрежи. А шефът на НАП Спецов е поел ангажимент инспекторите от приходната агенция да правят пълни данъчни ревизии на притежателите на скъпи лимузини и джипове, ако има данни, че автомобилите са купени с мръсни пари, например - заработени от просяци и циганки джебчийки в Западна Европа.

#НАП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници