Децата, които спят повече, се справят по-добре в училище

Децата, които спят повече, се справят по-добре в училище
A A+ A++ A

Публикувано преди дни в американския вестник „Педиатрия“ канадско проучване показва, че децата, които спят повече, се представят по-добре в училище, постигат по-добри резултати и като цяло са психически по-стабилни, уравновесени и издръжливи.

Учените провели изследването върху 34 здрави ученици на възраст между 7 и 11 години, които имали еднакви оценки в училище. За период от една седмица половината деца били слагани да лягат вечер с половин час по-рано от нормално (събирало им се по около 27 минути повече сън). Другата половина ученици оставали будни до по-късно от обикновено (изгубвали средно по около 54 минути сън).

Резултатите – учителите, без да знаят кое дете на какъв режим е подложено, установили разлики в държанието, мисленето и уменията на децата.

Децата, лишени от сън, изглеждали сравнително по-уморени, но по-импулсивни и раздразнителни от съучениците си. Те се разплаквали по-лесно и лесно се отказвали от задачите в училище.

Децата, които прекарвали повече време в сън, по-добре контролирали емоциите си и били по-съсредоточени в клас.

Учените отдавна познават значението на съня за дейността на мозъка. Децата в началното училище се нуждаят средно от около 10-11 часа сън. Но всяко дете е индивидуално и следва родителите да го наблюдават внимателно, за да разберат дали спи достатъчно. Ако детето заспива през деня (в колата или гледайки телевизия), то най-вероятно има нужда от повече сън.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници