Актьорът Валери Йорданов с нов мощен залп към директора на Народния театър

Актьорът Валери Йорданов с нов мощен залп към директора на Народния театър
A A+ A++ A

Актьорът Валери Йорданов изпрати писмо до министъра на културата Кръстю Кръстев и председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. В него той твърди, че работодателят му – директорът на Народния театър Васил Василев, оспорва ТЕЛК-а му.

Васил Василев правел това с намерението да го изкара негоден да упражнява професията си. Това пише Валери Йорданов във Фейсбук профила си. От години той живее с диабет. Той е от най-активните защитници на уволнения от Василев главен режисьор Александър Морфов. В своя позиция от Народния театър отговориха, че думите на Йорданов са пореден опит за манипулация на общественото мнение.

„Някой от вас дали е чувал подобна история – за работодател, който оспорва ТЕЛК-а на служителя си, стремейки се да го изкара „негоден" за професията, която упражнява успешно? Вчера получих "Становище от НЕЛК" (Национална експертна лекарска комисия - б.р.) към мен, към г-н Васил Василев и към Българския съд. Вчера разбрах, че директорът на НТ "Иван Вазов" и неговите юристи са поискали експертиза на моя ТЕЛК, пледирайки, че "НЯМАМ право да работя по специалността си", демек – не съм бил годен за професията „актьор", която извършвам от 1996 г. насам ?!?", пише Йорданов, като допълва, че му е неудобно да прилага CV-то си.

Йорданов се обръща директно и към шефа на културната институция: „Г-н Василев, вече уволнихте дисциплинарно най-големия ни и обичан режисьор и по този начин лишихте който и да е български театър да го назначи през следващите две години. Г-н Василев – вече не слагате в програмата на Националния ни театър най-гледаните представления на същия режисьор, а други – на „неудобните", ги няма или ги слагате на 29-и февруари – за да разбера, че „ще играя веднъж на високосна, щом не ви слушам".

Справка в програмата на Народния театър, която е изготвена до февруари включително, показва, че моноспектакълът на Валери Йорданов под режисурата на Стоян Радев „Караконджул", който е сред търсените от зрителите представления, наистина е планиран единствено на 29 февруари. В останалите дни от ноември, целия декември и януари заглавието не фигурира.

„Хъшове" и „Животът е прекрасен" – хитовите постановки на Александър Морфов, отпаднаха по-рано от афиша, пише "Сега". В програмата от участията на Валери Йорданов засега фигурират „Народът на Вазов" на Диана Добрева – един от стълбовете в репертоара (на 24 ноември, 3 и 23 декември, 9 януари и 24 февруари), както и „Големанов" (30 ноември, 21 декември, 23 февруари) и „Опит за летене" (12 декември, 14 януари) с режисьор Стоян Радев. От спектаклите на Морфов пък плевенската „Антигона" отново ще гостува на първата ни сцена на 16 декември и 23 януари.

По-нататък актьорът призовава министъра на културата и председателя на САБ за категорично отношение по казуса. „След поредния низък опит „някой да унищожи някого тихо", в Националния ни театър или където и да е, без „никой да чуе за това" – аз искам изключително категорично и крайно от Вас – Незабавна ОСТАВКА или уволнение на директора на НТ „Иван Вазов"! ", пише Йорданов.

#Валери Йорданов #Народен театър #Народен театър "Иван Вазов" #Васил Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници