Пенсионерите са най-застрашени от предстоящата грипна вълна

Пенсионерите са най-застрашени от предстоящата грипна вълна

pixabay

A A+ A++ A

Грипът е силно заразно заболяване, което често е подценявано. Той се разпространява лесно от човек на човек при кашляне, кихане или при докосване на носа или устата след контакт със заразен човек или повърхност. Затова особено лесно е да се заразим в затворени и препълнени пространства като обществения транспорт, например. Там вирусът оцелява по-дълго. Знаете ли, че болен от грип на борда на самолет може да зарази до края на полета 72% от пътниците в самолета?

За кого грипът обаче е най-опасен?

Грипът се проявява във всички възрастови групи с леки до тежки състояния. Все пак, рискът от усложнения, постъпване в болница и смърт е най-висок при възрастните над 65 години, малките деца и хората с хронични заболявания. Основното усложнение от грип е бактериална пневмония.

Над 8 400 души годишно у нас постъпват в болница с пневмония, причинена от грип. Една четвърт от тях са на възраст над 65 години. Това сочат данни от първия за България анализ на въздействието на грипа върху здравната система у нас. Близо 40% от хоспитализираните с грип възрастни хора имат съпътстващи заболявания като диабет, сърдечно-съдови, белодробни, онкологични и чернодробни проблеми, които са рисков фактор за по-тежко протичането на инфекцията.

Експертите предупреждават, че при хората с отслабен имунитет, каквото е възрастното население, грипът може да протече тежко, с много усложнения, които да влошат хроничните им заболявания като сърдечна недостатъчност, астма или диабет.

Кога да очакваме грипа?

Данните от разпространението и динамиката на циркулация на грипните вируси в различни части на земното кълбо дават основания на специалистите да прогнозират, че тази зима ни очаква тежък грипен сезон. Пикът на грипната вълна се очаква да се прояви в България в първите месеци на 2024 г.

Грип има, решение също. Какво препоръчват експертите?

Световната здравна организация определя ваксинацията като най-ефикасната защита от грип и като най-ценния инструмент за ограничаване на разпространението на епидемиите.

Ето защо специалистите препоръчват на хората на и над 65 г. да отидат при своя личен лекар и да бъдат ваксинирани с противогрипна ваксина, която държавата осигурява безплатно.

Освен ваксинация, много важно е да се спазват и обичайните противоепидемични мерки като дезинфекция, изолация при грипни симптоми и често проветряване на помещенията.

Противогрипната ваксина VaxigripTetra

Френската ваксина VaxigripTetra предоставя ефективна защита от грип и неговите усложнения. През последните 5 години на българския пазар от нея са доставени над 1 млн. дози. Това е ваксината, която се прилага от старта на Националната програма за ваксинопрофилактика на сезонния грип за хората на и над 65 години.

VaxigripTetra разполага с клинични данни за доказана ефикасност във всички възрастови групи и разполага със статистически значими данни от клинични проучвания, демонстриращи защита от усложнения на сърдечно-съдови заболявания, причинени от грип.

VaxigripTetra е лекарствен продукт по лекарско предписание за лица над 6-месечна възраст. Преди употреба прочетете листовката.

PM-BG-2023-8-3910 MAT-BG-2300030 ИАЛ: А-0226/20.10.2023

#грип

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници