Дори и 80 км/ч са смъртоносни

Дори и 80 км/ч са смъртоносни
A A+ A++ A

Като че ли на шега и с подигравка подхождаме към знаците за ограничаване на скоростта. Но дали ни харесва или не – те са там и по-скоро са за наша безопасност, отколкото за да пречат на движението.

Според автотехническите експерти удар с кола при 80 км/ч е достатъчен, за да се предполага смъртен изход за поне един от пътниците в колата. Често при подобни пътнотранспортни произшествия няма следи от спирачен път или той е минимален. Времето за реакция – натискане на спирачка или промяна на посоката на движение, е различно при всеки човек, но и има своите физиологични ограничения. От момента на визуално засичане на опасността до момента на натискане на спирачката трябва да протекат редица нервно-електрични процеси. Всички те протичат с определена скорост и при движение с 80 км/ч в автомобил често реакцията е ненавременна.

Опасността идва и от друг факт – дори и да поставите колан, той задържа тялото ви „отвън“, но повечето вътрешни органи са подвижни и при висока скорост органите са подложени на големи сили на опън – съответно настъпват разкъсвания, често несъвместими с живота.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници