Експерт: COVID удря и в тазобедрените стави

Експерт: COVID удря и в тазобедрените стави
A A+ A++ A

Напоследък наблюдаваме зачестяване на случаите, при които се налага смяна на тазобедрена става, сред пациенти, преболедували COVID-19, защото се установи, че тази инфекция засяга съдовете в целия организъм. Това заяви в интервю за БТА д-р Мария Кацарова, главен асистент в Университетската специализирана болница за активно лечение по ортопедия "Проф. Бойчо Бойчев" - Горна баня. Пред агенцията тя обяснява, че коронавирусната инфекция понякога засяга кръвоносните съдове, които хранят сърцето, при други пациенти – белият дроб или бъбреците, и затова се появяват и толкова много усложнения.

При пациенти, при които коронавирусната инфекция засегна кръвоносните съдове, изхранващи главите на тазобедрените стави, се установява асептична некроза, добави експертът. Д-р Кацарова посочи, че засега няма случаи, в които да се налага смяна на тазобедрена става на деца, преболедували COVID-19, но случаите на силно увредени тазобедрени стави на хора, преболедували заразата, се увеличават.

Асептичната некроза е заболяване, при което се засягат кръвоносните съдове, които хранят главата на тазобедрените стави. При засягането им се образуват тромби и когато кръвоносните съдове се запушат, главата на тазобедрената става не може да се храни, изпада в некроза и се получава нещо като инфаркт на тазобедрените стави. Обикновено оплакванията сред пациентите се появяват година след преболедуване на COVID-19, а най-младите са на около 30-годишна възраст, допълни тя.

Първите симптоми са болка в ингвиналните гънки или в тазобедрените стави, както и ограничаване на възможността за движение, каза още д-р Кацарова. Заболяването се установява чрез рентгенова снимка, но съвсем ранните му форми налагат изследване с ядрено-магнитен резонанс, защото рентгенът не го улавя.

Асептичната некроза на тазобедрените стави вследствие на преболедуване на коронавирусната инфекция наблюдаваме и сред все по-млади хора, посочи още д-р Кацарова. По думите ѝ има пациенти на 30-годишна възраст, а обикновено смяна на тазобедрена става се налага след 60-годишна възраст. Близо година след преболедуване на коронавирусната инфекция пациентите идват при нас с оплаквания за болка и вече нарушени стави. Асептичната некроза се появява, независимо от тежестта на протичането на COVID-19, добави тя.

По принцип асептичната некроза може да се появи вследствие на хроничен алкохолизъм, на травми, на лечение с кортикостероиди и на някои заболявания, каза още д-р Кацарова.

След смяна на тазобедрена става човек може да се върне към нормалния си начин на живот, каза още д-р Кацарова, но уточни, че се препоръчва да се избягват спортове, натоварващи тазобедрените стави. Не се препоръчва каране на ски, но човек може да плува или да кара колело. Ограниченията в спортуването, свързано със сериозно физическо натоварване, остават за цял живот, напомни д-р Кацарова.



#КОВИД-19 #тазобедрена става

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници