Жълт и оранжев код за части от страната: Поройни дъждове и силен вятър

Жълт и оранжев код за части от страната: Поройни дъждове и силен вятър

Pixabay

A A+ A++ A

През деня в събота ще е предимно облачно с чести валежи от дъжд, като по-значителни ще са явленията над Югозападна, Централна, а по-късно през деня и към края на съботния ден - и над Източна България, където ще се разразят и гръмотевични бури. Почти без валежи ще бъде над крайните северозападни райони.

Анекс към прогнозата:

Силен вятър (фьон) се очаква над района на София, Берковица, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Търговище и Силистра, като там ще надмине 70-80 км. в час. През нощта срещу неделя южният вятър над крайните югозападни и централни райони ще се усили. Особено в Рило-Родопската област, Тракия и Средногорието, ще доближи 80-100 км. в час! Очакваме преминаването и на средиземноморски циклон. По неговия студен атмосферен фронт ще се разразят и гръмотевични бури.

Максималните температури ще са високи, предимно между 15°С и 20°С. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще започне да прониква и по-студен въздух. Застудяването ще обхване и Източна България, но късно през деня. Привечер от северозапад облачността ще започне да се разкъсва и да намалява.

Meteo Balkans издаде карта с предупреждения за лошо време, които са валидни за събота - 11 ноември. (Забележка: Картата показва районите, в които вероятността за опасни явления е най-голяма, но НЕ винаги бурите обхващат зоните оградени на картата!!!)

Жълт код:

Издаваме код за силен дъжд, като очакваното сумарно количество ще е между 15-20 л./кв. м. Не се очакват екстремни явления! През летния сезон е възможно да падне и дребна градушка.

Оранжев код:

Издаваме този код за проливни или “обложни” валежи. Валежите на изолирани места над посочените райони ще са значителни по количества. Очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л./кв.м.

Явления: Над тези райони ще са придружени и от засилена гръмотевична дейност, силен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления). През есенния сезон се издава и за “обложни” валежи.

Предупреждение за очакван интензивен снеговалеж

Силен снеговалеж (10-30cm)

Предупреждение за интензивни валежи от сняг. Този код се издава, тъй като за кратко време снежната покривка ще надмине 5-10см. Валежите над 1500 метра ще са от сняг и то късно след обяд и през нощта срещу 11-ти ноември! Очаква се на места пътя по проходите да е заледен.

Картата, която виждате, е базирана на регионалния числен модел SPM и показва районите, където ветровете ще са най-силни.

Жълт код – ще духа умерен и силен вятър. Поривите му ще достигат 55-70 км/ч.

Съвети при жълт код: бъдете внимателни за възможни летящи във въздуха предмети, счупвания на клони и отломки.

Оранжев код - ще духа силен до бурен вятър. Поривите му ще достигат 75-90 км/ч.

Съвети при оранжев код - бъдете внимателни за възможни по-големи щети като структурни повреди по сгради, изкоренени дървета, счупвания на клони и летящи предмети. Възможни са и проблеми в електроснабдяването.

Времето по Черноморието

През деня в събота ще преобладава облачно и дъждовно време. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър, но с тенденция да се ориентира от северозапад и да се усили. Ще се образуват и гръмотевични бури, като по-значителни ще са явленията късно след обяд.

Максимални температури: 15-16°С.

Температурата на морската вода е 17°-18°С.

Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Времето в София

През нощта срещу събота над Софийското поле облачността ще се разкъса. Ще духа силен южен вятър (фьон), очакваните пориви на места ще надминат 70-80 км./час. Минималните температури ще се повишат и ще са между 9-10°С. През деня ще е предимно облачно с чести валежи от дъжд.

През деня термометърът ще показва стойности - до 15-16°С.

Времето по планините

Ще преобладава облачно и дъждовно време. Ще духа силен южен вятър (проявяващ се като фьон). По-късно през деня вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Максималните температури на височина 1200 метра ще достигнат стойности между 7°С, на 2000 метра - около 1°С. Валежите над 1500 метра ще са от сняг.

Времето на Балканите

През следващите 48 часа полуострова ще попада под влиянието на серия от средиземноморски циклони и времето ще е променливо. В четвъртък се очакват повече слънчеви часове, но през следващите 48 часа синоптичната обосновка отново ще се влоши.

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници