Майчинството за втората година остава 780 лв.

Майчинството за втората година остава 780 лв.

Pixabay

A A+ A++ A

Социалният министър Иванка Шалапатова определи Бюджет 2024 като справедлив от гледна точка на социалните политики. Увеличава се минималната работна заплата, средната пенсия, както и линията на бедност. Без промяна, обаче остават взиманията на майките за втората година от майчинството.

За NOVA министър Шалапатова описа бюджета за догодина и като амбициозен, но реалистичен. Освен увеличението на минималната работна заплата, повишава се и средната пенсия със 100 лева, като става 881 лева. А средната пенсия за осигурителен стаж ще достигне 971 лева. Линията на бедност ще бъде повишена на 526 лева.

Без увеличение обаче остават майките през втората година за отглеждане на дете. Последното увеличение на обезщетението беше през юни миналата година от 710 на 780 лв. Такова ще остане и сега.

Мария е майка на две деца. В домакинството ѝ отделят около 1000 лв. на месец за издръжка им, разказва НОВА. Споделя, че всяка помощ от държавата е добре дошла. "Месечните разходи са много високи. Удряме 1000 лева за двете деца и то като купувам най-необходимото - памперси, пюрета, мляко", каза Мария.

Като касиер в магазин, тя е получавала възнаграждение над минималната работна заплата, а общо доходите в семейтвото ѝ надхвърлят линията на бедност от 526 лв. Така Мария разчита само на майчинството като държавна помощ. "Искам да помагат повече на родителите, за да може да има раждаемост в България и да си гледаме спокойно децата", заяви тя.

Парламентът отхвърли предложението на БСП за увеличаване на парите за втората година от майчинство. Така от догодина минималната работна заплата ще скочи, но майчинството няма да се актуализира.

Според социалния министър много от майките искат да се върнат на работните си места и да получават трудовото си възнаграждение плюс половината от майчинството. Дори и да са на минималната работна заплата месечния им доход ще е по-голям от 780 лева.

"Ако техните доходи са минимални ние имаме различни форми на социално подпомагане. В момента има родители, на които децата им не са приети в детска ясла, но получават обезщетение за това", посочи Иванка Шалапатова.

От гледна точка на социалната подкрепа към уязвими групи, към пенсионери и деца в риск, социалния министър определи бюджета като амбициозен и реалистичен. "1180 лева става месечната помощ за деца с увреждания,с най-тежката степен на увреждане. Увеличават се 50 процента, еднократната помощ при раждане. А заради увеличения размер на минималната работна заплата се увеличават помощите за приемни родители ,отглеждане на деца и близки роднини", добави тя.




#Бюджет 2024

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници