За четвърти път: Български пилот ще направи опит да подобри собствения си световен рекорд

За четвърти път: Български пилот ще направи опит да подобри собствения си световен рекорд

стоп кадър

A A+ A++ A

Пилотът и рекордьор Николай Калайджиев ще направи официален опит за поставяне на четвърти световен рекорд. Това съобщи Десислава Пингелова от екипа на пилота.

Опитът ще бъде на 11 ноември над комплекса Раювски кромлех край село Раювци, община Елена, като пилотът ще излети сутринта от летище Драгановци в Габрово. Според екипа на пилота, той ще се опита да постигне 1111 непрекъснати виража - число, което според тях е ангелско и е символ на Божията сила.

„С този опит Нико ще опита да подобри собствения си рекорд така, че да бъде недостижим. Една „звезда под звездите“ ще запали ярък пламък със своята енергия и страст към рекорди, зареждайки с енергия това място“, каза Пингелова.

Фондация „Звезди под звездите“ на Любомир Пашов стои зад създаването на Раювския кромлех.

Български пилот влезе в Рекордите на „Гинес“

Припомня ме, че капитан Николай Калайджиев и летецът Иво Табаков извършиха полет с лек самолет, по време на който описаха териториалните граници на България по повод националния ни празник - 3 март.

През октомври 2022 г. българският пилот Николай Калайджиев подобри световен рекорд на "Гинес" на летището в габровското село Драгановци. Рекордът е за "най-много излитания и кацания с изпълнение на полет по кръга и набор на височина 1000 фута (305 метра,) спрямо терена, и кацане преди или в зона от 20 метра с ултралек самолет за един час".

Калайджиев поставя и световен рекорд на FAI (Международната федерация по аеронавтика) със самолет с максимална излетна маса от 300 до 500 килограма, през 2021 година.

През юни тази година световният рекорд, който постигна Николай Калайджиев, е за “най-много последователни 360-градусови завои без прекъсване в един полет с ултралек самолет“. Рекордът е поставен на 18 юни на летище Лесново. При изискване за 400 броя за пет часа, Николай Калайджиев е изпълнил 888 безупречни виража за четири часа и 31 минути, с което вписа за трети път България в световните рекорди на авиацията.

#пилот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници