Нов скандал! Иззеха 23 книги на Сугарев в Босилеград, не го пуснаха да представи "Елегията за краището"

Нов скандал!  Иззеха 23 книги на Сугарев в Босилеград, не го пуснаха да представи "Елегията за краището"

ВМРО

A A+ A++ A

Българският писател, поет и дипломат Едвин Сугарев не е бил допуснат да влезе в Сърбия от гранична полиция, съобщава "24 часа". Днес той трябваше да представи книгата си "Елегията за краището" в Босилеград.

Сугарев е пътувал към Сърбия заедно със съпредседателя на ВМРО Александър Сиди, бившия депутат в 44-ото НС Мария Цветкова и д-р Валентин Янев от гражданското сдружение "Западни покрайнини". Четиримата са държани близо два часа на границата без никакво обяснение от страна на сръбските власти. На място е пристигнал и българският консул в Сърбия. В крайна сметка обаче граничарите не са ги допуснали в страната и са взели български книги от писателя, които той е носил като подарък за свои приятели в Босилеград.

Междувременно в БТА се появи информация и, че група цивилни полицаи и инспектори от община Сурдулица са направили обиск на помещенията на Културно-информационния център (КИЦ) "Босилеград” в деня на Западните покрайнини 8 ноември. Акцията е по нареждане на Висшия съд от град Враня. След обиска временно са взети 23 книги на българския писател, поет и дипломат Едвин Сугарев. Именно там той трябваше да представи и книгата си.

Книгата на Сугарев "Елегията за краището” на няколко пъти през последните месеци бе спирана при опит да бъде пренесена на територията на Сърбия.

За председателя на КИЦ в Босилеград Иван Николов е "крайно изненадващо и неразбираемо" това "внезапно претърсване" на офисите на сдружението.

По заповед, издадена от Висшия съд във Враня, по предварително производство, в 14:10 часа в КИЦ са нахлули шест цивилни полицаи от Полицейското управление във Враня под предлог, че търсят следи и предмети, важни за наказателно производство по чл. 317, ал. 1 от Наказателния кодекс на Сърбия - предизвикване на национална, расова и религиозна омраза и нетърпимост, пише БТА.

Причината за тези действия се разбира, когато служебните лица решават да приберат всички книги на Едвин Сугарев. Те изземат всичките 23 книги, които се намират в офиса на КИЦ. За своите действия създават протокол и издават бележка за временно задържане на взетите книги.

За тези събития веднага са известени дипломатическите представителства на България в Сърбия.

#Едвин Сугарев #Босилеград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници