ПСС с препоръки: За какво да внимават туристите в планината през зимния сезон

ПСС с препоръки: За какво да внимават туристите в планината през зимния сезон
A A+ A++ A

"Туристите трябва да са наясно, че този преходен период между есен и зима е много опасен. Сезонът нито е летен, нито е зимен в пълен смисъл на понятията. Светлата част на денонощието става къса, температурите паднаха до около нулата във високата част на планината“. Това каза Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба, в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

На много места в планината вече има сняг, също и лед. "Бързо и лесно се разваля времето. Не трябва да подценяваме условията в планината и да надценяваме собствените си възможности. Така се стига лесно до инциденти“, категоричен е той.

"На първо място, сам в планината особено в този сезон е изключително рисково. Едно подхлъзване изкарва туриста от равновесие. Нито има обхват, за да се обади по телефон, нито може да се придвижва. За кратко време организмът стига до сериозни нива на хипотермия. В планината се отива рано, за да имаме време да се върнем по светло. Екипировката обаче е ключова – ако тя не е подходяща, поставяме себе си в риск“, смятат от ПСС.

Относно инцидента с намерен турист около връх Вихрен от ПСС разказаха как са успели да го спасят. "Когато получихме сигнал, нямахме представа в коя посока от връх Вихрен да търсим. Един от роднините му успя да подаде координатите му по телефона. Всеки пребиваващ в планината трябва да сподели с близък човек координатите си. В планината трябва да си носим термояке, водо и ветроустойчив панталон, задължително шапка и ръкавици“, напомни Нешев.

#ПСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници