Вижте някои прости трикове, които помагат да пестим енергия в студа

Вижте някои прости трикове, които помагат да пестим енергия в студа
A A+ A++ A

В навечерието на отоплителния сезон припомняме някои полезни съвети за пестене на топлинна енергия от потребителите. От Асоциация Активни потребители ни информират как да пестим енергия през зимата, пише Sofia24.bg.

- Когато проветрявате по-добре отваряйте широко прозорците за кратко време, отколкото леко отворени прозорци за продължителен период.

- Не отоплявайте цялото жилище само с един радиатор. В този случай радиаторът ще работи максимално, разпределителят ще отчете голям брой деления и сметката за отопление ще бъде много по-голяма, отколкото при използване на всички радиатори на икономичен режим.

- Обърнете особено внимание на решетките, мебелите и завесите пред радиаторите – преградите пред отоплителните тела водят до загуба на част от топлината. Това намалява ефективността на радиатора и увеличава потреблението на топлинна енергия.

- Недобре уплътнените прозорци и врати, както и лошата топлоизолация на жилището са фактор за увеличено потребление на топлинна енергия. Уплътнете добре вратите и прозорците на жилището - така ще намалите количеството на топлинна енергия, необходимо за затоплянето на помещенията ви. Добре уплътнените врати и прозорци, както и добрата топлоизолация на жилището са важен фактор за постигане на комфорт с по-малко топлинна енергия.

- За да избегнете преразход на топлинна енергия от радиаторите, никога не оставяйте радиаторните вентили на максимална позиция. В това положение вентилът не се затваря автоматично и разпределителят отчита голям разход на енергия. Това ще увеличи сметката ви.

- Не се стремете да поддържате еднаква температура в цялото жилище. По- икономично е в неизползваните помещения да се поддържа по-ниска температура. По-ниските температури в стаите през нощта и през деня, когато сте на работа, също водят до пестене на топлинна енергия, без това да се отрази на Вашия комфорт.

- Когато се налага по-дълго време да отсъствате от жилището или дадено помещение няма да се използва - не затваряйте вентила докрай. Оставете го на делението "*". Така дори навън да паднат много ниско температурите, радиаторите няма да замръзнат и да стане авария.

- Ако не ползвате помещението за по-кратък период от време (например в рамките на деня), поставете вентилите на положение 1 или 2 и по този начин - когато се върнете в къщи, стаята по-лесно и икономично ще се затопли, когато върнете вентила в желаната позиция.

- Следете за повреди в крановете на мивките и душовете във Вашето жилище. Едно капещо кранче пропуска ценно количество вода, което може да бъде спестено. Не допускайте повреда на крановете и при наличие на такава вземете незабавно мерки за отстраняването.

- Ако отоплението е пуснато, но радиаторите не греят добре – възможно е в тях да има въздух. За да ги освободите от въздуха, отворете всички термостатни вентили на максимална степен за 5 дни. Ако няма резултат от отварянето на вентилите, трябва да потърсите квалифицирана помощ. За да предотвратите появата на подобен проблем, преди новия отоплителен сезон оставете вентилите отворени на максимална позиция.

- Ако радиаторът грее при затворен термостатичен вентил - възможно е това да се дължи на появата на твърди частици в инсталацията – те пречат на нормалната работа на вентила. В този случай, ако неколкократното рязко затваряне не помогне, съществува възможност за машинно и ръчно почистване. При възникване на подобен проблем, също трябва да се консултирате с експерти.

#парно #климатик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »