ЦИК: Молим избирателите да не дърпат бюлетините от машините!

ЦИК: Молим избирателите да не дърпат бюлетините от машините!

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Централната избирателна комисия обяви, че до момента има 30 машини за гласуване, които са вън от строя по най-различни причини, като в секциите, в които те се намират, вотът е само на хартия.

9,19% е избирателната активност към 11:00 часа в цялата страна, сочат официалните данни на Централната избирателна комисия. За сравнение - на втория тур на местните избори през 2019 година активността е била 7,17 на сто, но отчетена към 10:00 часа, а към 12:30 часа е била малко над 18%.

Днес най-висока е активността към 11:00 часа в Малко Търново - над 45%, а най-ниска в Пловдив - под 4 на сто.

В Столичната община активността към този час е 6,52%, в Благоевград - малко над 7 на сто, в Шумен малко под 8 процента.

Получените до момента жалби и сигнали в ЦИК са близо 15 и се от най-различен характер, включително за обявяване на предварителни резултати в информационните сайтове, оповести говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Във връзка с това Матева призова:

"Искам да призова Секционните избирателни комисии да поставят печат - един печат, върху отпечатаните бюлетини от машинно гласуване и особено внимателно също да следят поставянето на два печата върху хартиените бюлетини.

Искам да помоля всички избиратели да не дърпат бюлетини от машините, особено ако са гласували в два вида избори - двете бюлетини ще се отпечатат последователно и след печатането на втората, ще се чуе звуковия сигнал, едва тогава трябва да бъдат взети бюлетините от машината.

В противен случай дърпането на бюлетините, докато се отпечатват, предизвиква затруднение в работата на машините и се налага намесата на Секционната избирателна комисия или на техниците".

До момента 30 са машините за гласуване, които са вън от строя по най-различни причини, като в секциите, в които те се намират, вотът е само на хартия. Около 1/3 от тези секции са в столицата.

Кои са най-честите проблеми с устройствата за гласуване обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

"Основната причина е, че дава грешка машината за флаш паметите и не може да бъде диагностицирана самата машина, не може да бъде направена диагностика. Това обикновено се случва, когато при транспортирането по някаква причина са се разхлабили някои от флаш паметите, а отделението е затворено и няма как да бъде коригирано това нещо.

И при няколко машини проблемът им е, че не се зарежда софтуерът или не разчита поставената смарт карта, или има проблем с принтера", посочи Матева.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници