Тревожен доклад: 1/3 от зърнените храни в Европа съдържат пестициди

Тревожен доклад: 1/3 от зърнените храни в Европа съдържат пестициди

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Доклад на германската организация „Фуудуоч", озаглавен "Тъмната страна на зърнените култури", осветлява тревожна тенденция, че 1/3 от зърнените храни в Европа съдържат пестициди.

Едва ли има по-класическа закуска тук от брецел, в идеалния случай с масло. Вкусно e, но дали е полезно? Изследване на "Фуудуоч" показва, че един от всеки три зърнени продукта съдържа остатъци от пестициди. С петиция от организацията призовават супермаркетите в цяла Европа да използват влиянието си на пазара, за земеделие без пестициди.

От Европейския орган за безопасност на храните регистрират остатъци от пестициди в 37 процента от направените от тях проби. Каква е вероятността остатъци от пестици да има върху филията ни хляб или зърнената ни закуска?

"Трябва да имате предвид, че във всеки трети продукт, който купувате и съдържа зърнена култура, има и пестициди. Всеки трети хляб или всеки трети сладкиш. Искам да обясня, че тези остатъци не представляват директна опасност за здравето ни. Но те влизат в тялото ви, а това означава, че малко количество от отровата прониква в тялото ви от зърнените продукти, които купувате", посочва Йорг Рохведер, изпълнителен директор „Фуудуоч".

Какво се случва обаче ако години наред чрез консумацията на зърнени продукти поглъщаме и остатъци от пестициди? "Много учени изследват този въпрос. Екип в Нидерландия е открил връзка между пестицида глифозат и болестта на Паркинсон. Те доказват, че приема на ниски количества, но дълго време на глифозат може да доведе до паркинсон. А Паркинсонът е само една от многото различни болести", твърди Рохведер.

Според „Фуудуоч" пестицидите крият опасност не само за здравето ни, но и за природата. "80 процента от биоразнобразието при насекомите е изчезнало. Хората на моята възраст помнят, на времето, когато тръгвахме на екскурзия с колата - предният прозорец редовно беше със залепнали по него насекоми. Трябваше редовно да спираме на бензиностанция и да почистваме. Днес вече това не се случва", спомня си Рохведер.

Това са само част от последствията. Според експертите от „Фуудуоч" отглеждане на зърнени култури без пестициди е възможно, дори дават и примери от Германия и Швейцария, показващи как това може да се случи. От организацията имат послание към големите вериги супермаркети в Европа.

"Ние апелираме супермаркетите да продават само зърнени продукти, които не съдържат остатъци от пестициди. Да купуват от фермерите и да плащат реалната цена, защото за фермерите преминаването от обработка с пестициди към такава без ще крие рискове. Очакваме прозрачност, защото веригите супермаркети знаят какви стоки поръчват, но тази информация не достига до нас", призова изпълнителният директор „Фуудуоч", предаде Нова.


#пестициди #храни #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници