ЦИК подготвя машините за втория тур

ЦИК подготвя машините за втория тур

ЦИК 

A A+ A++ A

Централната избирателна комисия подготвя машините за гласуване на балотажа в неделя.

Второ денонощие техниците на "Сиела Норма" инсталират устройствата и качват на тях кандидатските листи.

С машини ще се гласува в близо 6000 от общо над 7300 секции, в които ще има балотажи за кмет.

По план транспортирането на машините към изборните секции към най-отдалечените от София места трябва да започне още днес. От МВР вече са поискали устно разрешение за това, но ЦИК очаква и писмена молба от началника на служба "Жандармерия", каза секретарят на комисията Севинч Солакова, като критикува действията на МВР преди първия тур на вота:

"По телефона беше зададен въпрос - давате ли разрешение за транспортиране на машините, по телефона беше отговорено, че няма да се даде такова разрешение и въпреки това машините бяха транспортирани до областните центрове. Не знам дали някои от тях не бяха стигнали до секциите. Ето защо е много необходимо, особено в този случай, да има писмено искане и писмена кореспонденция за всяко едно разрешение от страна на ЦИК".

От снощи в Централната избирателна комисия е докладът, с който министъра на електронното управление удостоверява съответствието на машините за гласуване.

В специално обръщение, разпространено снощи от пресслужбата на Министерския съвет, премиерът Николай Денков нарече удостоверяването на машините "ключова стъпка за гарантиране на честно и коректно отчитане на изборните резултати":

"Това е изключително важно, за да не повторим печалния резултат от половин милион невалидни бюлетини от първия тур".

#ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници