БАБХ обяви огнище на Инфлуенца по птиците в област Пазарджик

БАБХ обяви огнище на Инфлуенца по птиците в област Пазарджик
A A+ A++ A

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в с. Главиница, област Пазарджик. В животновъдния обект се оглеждат около 248 бр. кокошки носачки.

Вирусът е установен при извършване на мерки за контрол в 10-километровата зона, която беше създадена за наблюдение около огнището на Инфлуенца по птиците, регистрирано на 26.10.2023 г. в землището на с. Мало Конаре, област Пазарджик.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение е издадена заповед на изпълнителния директор на БАБХ за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, която обхваща селата Главиница, Алеко Константиново, Мокрище и гр. Пазарджик.

Установена е и 10-километрова наблюдавана зона в община Пазарджик, в която попадат селата Звъничево, Ляхово, Паталеница, Црънча, Братаница, Дебръщица, Огняново, Синитово, Мирянци, Мало Конаре, Добровница, Драгор, Ивайло, Сарая, Юнаците, както и селата Капитан Димитриево и Радилово от общ. Пещера.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, фураж за птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

БАБХ напомня, че е важно стопаните да спазват мерките за биосигурност в животновъдните обекти. При промени в здравословното състояние на птиците следва незабавно да уведомят ветеринарния лекар, който обслужва обекта, кмета на населеното място и/или официалния ветеринарен лекар, отговорен за общината. Целта е превенция, ранно откриване и предотвратяване разпространение на заболяването.

Птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.


#БАБХ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници