Радев: Днес, утре и винаги ще имаме нуждата от нашите учители и просветители

Радев: Днес, утре и винаги ще имаме нуждата от нашите учители и просветители
A A+ A++ A

Повече от век 1 ноември ни припомня светлия пример на най-достойните представители на нашия народ. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си по случай Деня на народните будители.

"Днес, утре и винаги ще имаме нуждата от нашите учители и просветители. От мъдростта на духовните и морални стожери на България, за да не забравяме кои сме, за да помним най-важния урок, а именно – мъдростта и силата на будителството, които да ни водят през ветровете и изпитанията на времето", каза той.

По-рано днес националният флаг беше издигнат пред сградата на президентската институция по случай Деня на народните будители.

Президентът Румен Радев прие строя на Националната гвардейска част.

Денят на народните будители е посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив. През 1922 г. министърът на просвещението Стоян Омарчевски внася предложение за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители, прието от 19-то Обикновено народно събрание на 13 декември 1922 г. С указ от 3 февруари 1923 г. на цар Борис Трети 1 ноември е определен за празник в памет на заслужилите българи. През 1945 г. денят е забранен.

Честването му се възстановява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото Народно събрание на 28 октомври 1992 г., когато е обявен за официален празник Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

# Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници