Грешка след грешка в протоколите и на местния вот - какво най-често се обърква при попълването им?

Грешка след грешка в протоколите и на местния вот - какво най-често се обърква при попълването им?

ЦИК

A A+ A++ A

Безброй грешки в протоколите от местните избори и забавяне в предаването им. Многото поправки правят изборните документи трудни за разчитане. Екип на БНТ разгледа протоколи от секции в цялата страна на случаен принцип.

Почти няма населено място с протоколи без грешки. Най-често се бърка броят на подписитe в избирателните списъци с броя на получените бюлетини, с броя на гласувалите. При преференциите също има грешки, както и при дописаните в списъците за гласуване.

Общинските комисии смятат, че секционните са прибързали и оттам идват поправките. А при всяка корекция комисията трябва да се подписва върху протокола и всичко се надрасква. Вижте някои от най-фрапиращите случаи:

Гешка след грешка откриваме в София, Видин, Шумен и Ямбол. А в Благоевград - откриваме най-голямата. В една от секциите са правили попавка след поправка и при всяка корекция подпис върху подпис от комисията. Резултатът: трудно се чете.

"Около 75% от секционните протоколи са сгрешени. Дължи се на голямата избирателна активност, големия брой гласували, особено с избора за общински съветници и многото преференции. Подадени за около 500 на брой кандидати, които бяха за общински съветници", посочи Мартин Бусаров - председател на ОИК Благоевград.

БНТ: Успяхте ли да стигнете до верния резултат, да разчетете?

Мартин Бусаров: ОИК винаги стига до верния резултат, тъй като на нас това ни е задачата.

В Пловдив не са си изпълнили задачата до край - все още не са качили повечето сканирани протоколи.

"Много писане, направих една-две грешки там в купчинките и айде връщане наново и затова се забавихме".

"Пет пъти ги проверихме, нямаме грешки".

В секция в Русе не можем да разберем колко са допълнително вписаните в избирателния списък. Числото просто е закрито от подписите на комисията. Друга комисия написала с думи кое е поправка - да е сигурно. Грешка в протокола връща две от секциите в изходна позиция.

"Доста разнопосочно са ги оценявали. Под недействителни бюлетини бяха сложили най-различни, и такива, които бяха действителни, поради което се наложи да ги преброят тук наново и да попълнят нов протокол", каза Милена Хинкова - председател на ОИК в Русе.

А тази година от 1900 членове на комисии обучили 1100 - рекорд за Русе. Има честа грешка и за избирателите.

"В бюлетината за общински съветник масово не е зачеркнато квадратчето с избор на съответната политическа партия, а е зачеркната само преференцията. Това прави бюлетината абсолютно невалидна", обясни Силва Агопян, председател на СИК в Русе.

В Бургас, Кърджали, Варна виждаме по много от същото - грешка, грешка, грешка. И можем да продължим да броим...

#ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници