Капитан на украински кораб се разбунтува, за да не иде на фронта, хвърли котва в Бургас

Капитан на украински кораб се разбунтува, за да не иде на фронта, хвърли котва в Бургас
A A+ A++ A

Капитанът на украинския товарен кораб „Измаил“ Анатоли Бохатиров отказа да изпълни разпореждане на украинската държава и обяви в Бургас неподчинение, съобщиха източници от държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“. Съдът акостира на 22 октомври на бургаското пристанище, където разтовари сол. След това трябваше да отпътува към Турция за планов ремонт. В Бургас обаче екипажът бе застигнат от извънредна заповед да поемат веднага към Украйна.

Според разказите на самия капитан, той е отказал да се подчини, защото се усъмнил, че това е уловка, за да могат всички вкупом да ги мобилизират и пратят на фронта. Отделно е имал притеснения да пътува в украински териториални води, които са под непрекъснатия прицел на руските бомбардировачи. Капитан Бохатиров е отговорил на босовете си, че е готов да поеме курс за където и да е, само не към Украйна. Оттогава той стои в Бургас, придобивайки всички признаци на кораб беглец.

„Измаил“ е собственост на държавното предприятие „Украинское Дунайское параходство“, което управлява както речни, така и морски съдове. Той плава под украински флаг. Целият му екипаж също е украински. Почти целият екипаж обаче не е подкрепил капитана си и е предпочел да се подчини на украинската държава. На 24 октомври моряците са напуснали кораба и са отпътували за родината си. Освен капитана, в момента на борда има само още един човек от екипажа, който е застанал на страната на Бохатиров.

„Действително близо седмица „Измаил“ стои тук“, призна шефът на Морска администрация Бургас Живко Петров. Първоначално съдът е бил на 12-то корабно място, което е предназначено за товаро-разтоварни дейности. Но когато се разбрало, че корабът е вече беглец, а по-голямата част от екипажа му го е напуснала, ръководството на „Морска администрация“ е арестувало „Измаил“ като непригоден за плаване.

Той е преместен, за да не пречи на работата в основната част на порта. В момента се намира на 2-ро корабно място в откритата част на пристанището, до която имат достъп всички, които се разхождат там.

Измаил“ трупа всекидневен дълг на Украйна към бургаското пристанище. За всеки 24 часов престой корабът дължи 3400 лева тонажни и линейни кейови такси. До събота дългът вече надхвърляше 20400 лева.

Украинската държава е дала да се разбере, че в най-скоро време ще изпрати в Бургас нов екипаж, който да поеме товарния кораб. Не е ясно какво ще се случи със сегашния му капитан. Ако все пак някога се върне в Украйна, той може да бъде изправен пред военен съд, защото не се е подчинил на заповед, издадена от държавно предприятие в условията на военно положение. Ако предпочете да остане в България и да поиска политическо убежище, най-вероятно такова ще му бъде отказано, защото Украйна не е диктатура, а демократична страна, която дори в условията на война поддържа многопартийна система и свобода на словото.

Бохатиров може да се възползва от факта, че украинският му паспорт все още е валиден и да напусне кораба, за да избяга в друга държава, но вероятността да получи убежище на Запад също е малка, а и изоставянето на поверения му кораб още повече ще утежни положението му в Украйна.

#кораб #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници