Скандал след доклад на ДАНС: Ще бъде ли отменен машинният вот в неделя ОБЗОР

Скандал след доклад на ДАНС: Ще бъде ли отменен машинният вот в неделя ОБЗОР
A A+ A++ A

Дни преди местните избори се заформи скандал около машинния вот. В парламента се проведе извънреден Председателски съвет заради доклад на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), според който заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е "свалил кодовете" на машините.

Поради тази причина депутати настояват ЦИК да отмени машинния вот в неделя.

Невъзможно е вотът на гражданите да бъде подменен, ако гласуват с машини на предстоящите местни избори. Според сега действащия Изборен кодекс машините на практика са принтери – веднага след гласуването избирателят получава разписка, на която вижда за кого е дал гласа си.

Това заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на електронното управление Александър Йоловски. „Сигурността се гарантира от две неща: всеки гражданин може да свери дали неговият личен вот съвпада с разписката, а освен това всички разписки се преброяват ръчно от членовете на секционната избирателна комисия, с оглед на което на практика не съществува каквато и да е възможност вотът на гражданите да бъде подменен“, поясни министърът.

ПП-ДБ: Не се поддавайте на тази нова Костинбродска афера

От ПП-ДБ също дадоха извънреден брифинг по повод разразилия се скандал около машинния вот: "Не се поддавайте на тази нова Костинбродска афера, а излезте и гласувайте", призоваха те.

"ГЕРБ губят изборите в София и в други големи общини и заедно с ДПС измислиха тази фалшива новина, че се готвят манипулации с машините за гласуване, като всичко тръгва от една митична справка на ДАНС, която на всичкото отгоре е подписана от зам.-председателя на ДАНС", каза Атанас Атанасов.

Според ПП-ДБ единствено ЦИК трябва да се занимават с организацията около изборите и трябва да се вземат мерки всичко да е честно. "Най-добре би било ДАНС да не се занимават с изборите", допълниха депутатите.

Ето и политическите реакции след скандала около машинния вот:

„Михаил Стойнов( зам.-министър на електронното управление, бел. а.) е направил всичко на своя глава, на тези избори машини не трябва да има“, коментира Тошко Йорданов пред журналисти в парламента след заседанието на председателския съвет.

По думите на Тошко Йорданов министърът на електронното управление още преди вота е предал правомощията си на заместника си, за да не бъде обвинен, че може да манипулира изборния процес, тъй като е бил член на "Информационно обслужване“. Т.е. Михаил Стойнов е направил всичко на своя глава, посочи председателят на ПГ на ИТН. Второ, това компрометира целия процес по валидиране на машините, министърът на електронното управление потвърди, че процесът още не е завършен, което означава, че ЦИК не може да сертифицира масивите за изборите, т.е. на тези избори машини не трябва да има и не може да има, защото законът е такъв, коментира Йорданов.

Изборите трябва да се проведат, версии за отлагане не приемаме, очакваме ЦИК да се произнесат, това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след извънредния Председателски съвет заради скандала с машините за вота.

"Докладът на ДАНС потвърждава нашите съмнения от повече от година, които сме изразявали, че през машините може да бъде манипулиран вотът. Предложихме да има смесено гласуване - машини и хартия по избор. Тогава всички ни се нахвърлиха, но ето, че съмненията ни са имали основания. Това, което разбрахме, хвърля съмнения върху честността и прозрачността на избора, на което ние държим. Очакваме ЦИК да вземе решение как да се действа, но за нас версии за отлагане на избори, преместване на дати не са приемливи", посочи Нинова.

Тя уточни, че са останали с впечатление, че е възможно това, за което е гласувано, и хартиената бюлетина, която изкарва машината, да се разминават.

Лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов също не закъсня с коментара си в социалните мрежи: „Днес стана ясно как се фалшифицират резултатите от гласуването с машини на изборите. При това се фалшифицират от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

"Днес в официален доклад на ДАНС бе оповестено, че на 25 октомври, преди два дни, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов, в нарушение на всички закони, е повторил цялата процедура по генериране на кода, който подсигурява сигурността на машините, записал го е с телефона си, след което си го е свалил на флашка и го е отнесъл със себе си. Цялото това престъпление е било заснето от охранителните камери на залата", пише Трифонов.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници