Астрономите от Рожен на среща с премиера

Астрономите от Рожен на среща с премиера
Около 100 000 лева са нужни за изплащане на заплатите в обсерваторията, които от три месеца не се получават в пълен размер. Снимка: ismena.bg
A A+ A++ A

Астрономите от Националната обсерватория в Рожен очакват среща с премиера Бойко Борисов.

Те са поканени на среща в Министерския съвет в сряда. Поводът е липсата на средства за нормалното функциониране на обсерваторията, предаде Дарик.

Предварителната позиция, която заяви финансовият министър Симеон Дянков, е, че няма да има допълнително пари от бюджета за обсерваторията в Рожен и БАН трябва да реши какви са приоритетите в бюджета му.

„Необходими са около 250 000 лева, за да ни има до края на годината“, припомни пред БНТ д-р Никола Петров, директор на НАО – Рожен.

Около 100 000 лева са нужни за изплащане на заплатите в обсерваторията, които от три месеца не се получават в пълен размер, около 50 000 лева са необходими за минималната издръжка на обсерваторията и 100 000 лева са задължения по съфинансиране на научни проекти, уточни д-р Петров.

Обсерваторията обяви и дарителска кампания в подкрепа на съществуването й.

В интервю за Дарик във вторник Янко Николов – един от астрономите в обсерваторията в Рожен, който тази седмица обяви в клип в интернет създаването на футболния отбор „Роженските мечки“, коментира, че идеята за тима е била шега.

„Ние апелирахме с писма от много време за среща и проблемът се неглижира – явно това е медийният език, с който да бъдем чути и да ни обърнат внимание“, каза още Янко Николов.

В клипа си в интернет астрономите обявиха, че канят на благотворителен мач отбора на „Бистришките тигри“, в който играе и премиерът Бойко Борисов.

Целта им – да бъдат събрани нужните средства, за да се избегне спирането на апаратурата и затварянето на съоръжението.

„Естествено, че не се готвим за мач – имаме си друга работа, но искахме да представим така проблемите на обсерваторията“, каза Янко Николов.

„Ние не искаме повишение на заплатите, нищо че са най-малки в БАН като цяло, а искаме да запазим обсерваторията“, коментира още младият астроном.

По повод щетите, които ще бъдат нанесени, ако обсерваторията затвори врати, Янко Николов припомни, че пред 1997 г., когато Роженската обсерватория е била полуконсервирана, парите, които са дадени след това за ремонт на сградата и съоръженията, са били повече, отколкото са били спестени.

#Рожен #Бойко Борисов #премиер #Министерски съвет #Симеон Дянков #Министър на финансите #БАН #д-р Никола Петров #НАО #Янко Николов #Бистришките тигри

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници