Испанската драма „Една любов“ с награда Синелибри 2023

Испанската драма „Една любов“ с награда Синелибри 2023

Синелибри 

A A+ A++ A

Романтичната драма „Една любов“ (2023) на известната испанска режисьорка Изабел Койшет спечели голямата награда за майсторска литературна адаптация в конкурса за пълнометражен игрален филм на Синелибри 2023. „Една любов“ е впечатляваща адаптация по едноименния роман на Сара Меса, а сценарият е съвместно дело на Изабел Койшет и Лаура Фереро. Филмът беше предпочетен в конкуренция с още девет силни заглавия, сред които беше и френското предложение за „Оскар“ - „Страсти в кухнята“ на режисьора Тран Ан Хунг, спечелил наградата за режисура в Кан.

Церемонията по награждаване се състоя на 20 октомври в зала 1 на НДК в присъствието на жури в състав: Уилям Болдуин, Леа Тодоров, Бруно Розато, Карла Нието и Иван Бърнев. В качеството си на президент на журито Болдуин обяви победителя и мотивите за решението: „Една любов“ е интимен и новаторски като стил на изграждане филм с уникална атмосфера. Изабел Койшет изследва тъмните страни на една обсебваща ирационална страст и ги пресъздава правдиво и убедително. Предлагайки интересен пример за адаптация по книга, филмът се фокусира върху аспекти на емоционалното себепознание в необичайна среда. Суровото величие на пейзажа, магнетичните превъплъщения и контрастът между първична сила и отчаяна уязвимост допринасят за въздействието.” Многократно награждаваната режисьорка Изабел Койшет („Моят живот без мен“, „Елегия“, „Книжарницата“), която има завиден опит в адаптирането на литературни произведения, прие наградата в изявление онлайн, като благодари на организаторите на Синелибри и на журито за оказаната чест. От името на режисьорката наградата прие Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, посланик на Кралство Испания в България. Зрителите, които не са успели да видят филма до този момент, могат да се възползват от последната фестивална прожекция на 28 октомври от 18:00 ч. в кино „Люмиер“.

За втори пореден път тази година фестивалът излъчи победител в конкурс за най-добър документален филм. Журито, представено от Борислав Колев, Тонислав Христов и Биляна Кирилова, присъди награда Синелибри 2023 на филма „Анселм", дело на Вим Вендерс, емблематична фигура в съвременното европейско кино. Филмът е наситен с благоговение портрет на един титаничен съвременен художник и скулптор – Анселм Кифер, чието творчество завладява със своя мащаб, идеен заряд и мощен експериментаторски дух. В рамките на церемонията бяха разпространени думи на благодарност от страна на режисьора, който междувременно беше удостоен и с почетната награда „Люмиер" на фестивала в Лион, Франция. От името на Вендерс наградата прие г-н Аксел Байер, заместник-директор на Гьоте-институт в София.

До края на фестивала предстоят още филмови премиери и любопитни събития. Ценителите на скандинавската киноестетика не бива да пропускат празничната вечер на Дания, съпроводена с прожекция на напрегнатата психологическа драма „Копенхаген не съществува“, адаптация по роман на Тере Холтет Ларсен. Хладната цветова палитра и прецизната работа с близкия план усилват зловещата атмосфера и правят финала на филма още по-неочакван. Прожекцията е на 25 октомври от 19:00 ч. в кино „Люмиер“ и ще бъде съпроводена с дискусия и видеоразговор с режисьора Мартин Скоуберг.

В знак на солидарност и съпричастност с гражданите на Израел и с невинните жертви на всеки кървав терор на 25 октомври в Дома на киното Синелибри ще покаже биографичната драмаИстория за любов и мрак“ с режисьор Натали Портман. Пет години след смъртта на писателя Амос Оз и 14 години след единственото му гостуване в България си припомняме неговото вдъхновяващо и човеколюбиво творчество. В рамките на празничната вечер на Унгария, на 26 октомври в кино „Одеон“, зрителите ще видят затрогващата комедия „Здравей, мой живот!“ на режисьора Габор Рохони. Събитието предвижда разговор с актьора Александър Алексиев за тънкостите при извайването на хумористичен образ в киното и театъра.

Почитателите на световноизвестната италианска режисьорка Лилиана Кавани следва да включат в графика си прожекцията на филма „Редът на времето“ на 26 октомври в кино „Люмиер". Кавани, която наскоро навърши 90 години, написва сценария съвместно с Паоло Костела и в сътрудничество с италианския физик Карло Ровели. Филмът е свободно вдъхновен от едноименното есе на Ровели от 2017 г., изследващо физическото и екзистенциалното време и мистериите, които са му присъщи.

На 28 октомври в Каза Либри (Casa Libri) ще се състои семинарът „Метаморфози в киноиндустрията - тенденции в артмениджмънта и киноразпространението и фестивални стратегии“ с лектор Христо Христозов. Семинарът стъпва върху опита на Христозов като фестивален организатор, програмен директор на Дома на киното и дистрибутор. Билетите за събитието, част от образователния модул на фестивала, са в продажба тук: https://epaygo.bg/3374958399. За студенти и учащи е предвидена 15% отстъпка от цената, ако си закупят билет от Каза Либри.

Също на 28 октомври, от 19:00 ч. в „Евро Синема“, ще се състои церемония по награждаване на победителите в конкурса за късометражен филм. Събитието се осъществява в партньорство с TatraTea. Диплом, статуетка и парична награда ще получи един от осемте номинирани филма. Пет от заглавията са български: „Океания“ на Стефан Войводов; „Артистът“ на Милко Лазаров (филмът е вдъхновен от разказа „Първа горест“ на Франц Кафка); „Театрален роман(с)“ на Теодора-Косара Попова; „Антракт“ на Мартин Динков; „Книга за хората“ на Владислав Лаков. Останалите три заглавия са португалският филм „Антикварят“, който претворява приказка за Франсишку де Алмейда, „Сценарият“ на Александра Кардалевска от Северна Македония и полското предложение „Нарцис“ на Кшищоф Пачевич. Жури в състав Георги Иванов – сценарист, Дария Симеонова – актриса, Зорница „Зузи“ Аспарухова – редактор, ще излъчи филма победител.

Венец на фестивала в последния фестивален ден, 29 октомври, е прожекцията в кино „Люмиер“ на филма „Сидони в Япония“, копродукция на четири държави с Изабел Юпер в главната роля. Обогатена с тънък хумор и изпипана до последния детайл, тази изящно меланхолична мелодрама разказва за приключенията на френската писателка Сидони Персевал в Киото. Докато представя новата си книга в компанията на своя японски издател, героинята ще се опита да заглуши призраците от миналото и да изпита отново тръпката на любовта.

Фестивалът продължава до 29 октомври в София, Пловдив, Варна и Велико Търново. В Бургас избрани филми от програмата на Синелибри са на екран до 26 октомври. Подробна информация за събитията до края на кино-литературния фестивал е достъпна на www.cinelibri.com.

Синелибри 2023 се провежда между 6 и 29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, ИА „Национален филмов център", Национален фонд „Култура", Столична община, Община Пловдив, Фонд „Култура" на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески", Община Стара Загора.

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура" по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации" и програма „Мобилност". Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.

Програмата се реализира с изключителното партньорство на УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Avène, TatraTea, Kaufland България, #ПромениКартинката и множество съмишленици, отразени на уебстраницата. Официални превозвачи на фестивала: Moto-Pfohe, Bulgaria Air.


#Синелибри

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници