Животновъди искат оставката земеделския министър

Животновъди искат оставката земеделския министър

pixabay

A A+ A++ A

Няколко животновъдни организации се противопоставиха на политиката на правителството в сектора. Според тях политиката, която в момента се провежда води до унищожаване на българското млечно животновъдство. По тази причина те алармираха какви са техните проблемите и представиха конкретни искания за излизане от кризата. Освен това обаче, част от фермерите поискаха и оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев.

"На всички тези хора това им е последното желание - да дойдат в София от страната, отвсякъде, вместо да си гледат работата във фермите, но многократните техни молби, които са и наши, продължават да не се изпълняват от Министерство на земеделието. Подписахме меморандум за прекратяване на протестните действия, в който едно от точките беше пълното изплащане на компенсаторната подкрепа на Украйна. Това не са помощи, субсидии, това са компенсации за щети, причинени от войната в Украйна и те са много малки. Тези хора, които плащат данъците не са получили нито една стотинка, въпреки меморандума. Един месец вече мина". Това заяви председателят на Националния съюз на говедовъдите Димитър Зоров по време на специална пресконференция на тема "Да спасим българското мляко и да се противопоставим на целенасоченото унищожаване на българското млечно животновъдство".

"Изхранването на едно животно на ден струва за купуването на храната над 21 лв.", добави Зоров. "7300 лв., това е само за храната, отделно има заплати и т.н и тази достига над 10 000 лв.", коментира той. Фермерите настояват до края на седмицата да бъдат изплатени средствата, които са записани в меморандума.

Цанко Цанев, представител на Асоциация на земеделски производители, каза, че фермери масово ликвидират животните си. "Незабавно трябва да ни бъдат изплатени средствата", категоричен е той.

Председателят на "Обединени български животновъди" Бойко Синапов обясни, че 50% от млечните продукти, които консумираме се внасят отвън. "Искаме оставката на министър Вътев заедно с неговия кабинет. Той ни излъга", обяви той.

#Животновъдите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници