Австрия няма проблем с Румъния за Шенген, България да направи спешни реформи в правосъдието

Австрия няма проблем с Румъния за Шенген, България да направи спешни реформи в правосъдието

Еuropa.eu

A A+ A++ A

Австрия вече няма проблем с Румъния, но все още твърди, че Шенгенското пространство трябва да бъде реформирано. Що се отнася до България, тя продължава диалога с Нидерландия и трябва да направи някои спешни реформи в съдебната система. Това заяви в интервю за телевизия Б1 (B1) министърът на вътрешните работи Каталин Предою. Попитан дали България не е воденичен камък в тази ситуация, той отговори:

“Всички страни, включително Австрия, отбелязаха, че в момента Румъния няма проблеми с нелегалната миграция. В момента страната ни има много силна подкрепа. Що се отнася до проблема с България, той не е генерален. И за България има подкрепа сред страните членки по отношение на Шенген. Вярно е, че страната е в по-интензивен диалог с Нидерландия, във връзка с редица реформи, които трябва да направи в съдебната система в най-близък период. Тази глава е затворена за Румъния от миналата година. В този момент вече нямаме проблеми за обсъждане по отношение на правосъдието или граничния контрол. Всички са съгласни, че покриваме тези критерии. Предстои да видим какво ще бъде състоянието на преговорите между Нидерландия и България в близко бъдеще”.

Според министъра още е рано да се каже дали приемането на България и Румъния в Шенген ще бъде гласувано от Европейския съюз през декември, но испанското председателство планира да го включи като точка от дневния ред на заседанието на Съвета по правосъдието и вътрешните работи. “Тази точка ще бъде включена в дневния ред, когато бъде сигурно, че всички страни членки ще гласуват. Ще стане ясно, когато наближи декември”, уточни министърът.

Той обясни, че повтарящите се терористични атаки и предупреждения в много европейски градове са накарали няколко държави да въведат отново граничен контрол, но това не е с цел спиране на Шенгенското пространство.

“В момента така нареченият Кодекс на шенгенските граници позволява временно повторно въвеждане на контрол на вътрешните граници заради съображения за сигурност. Досега е имало такъв вътрешен контрол между няколко държави членки. Наскоро се включиха и други заради терористични заплахи и нелегални миграционни потоци. Така че не става въпрос за спиране на Шенгенското пространство, а за прилагане на такъв контрол, предвиден в Кодекса на шенгенските граници”, заяви министър Предою.

#България в Шенген #Австрия #България и Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници