Сдържането на кихавицата може да предизвика синузит

Сдържането на кихавицата може да предизвика синузит

pixabay

A A+ A++ A

Кихането е естествен физиологичен процес, който помага да се освободи носът от секрети, а опитите за забавянето му могат да доведат до синузит и други усложнения, предупреди УНГ лекарят, кандидат на медицинските науки Людмила Елизарова.

Тя обясни опасностите от сдържането на кихането пред радио "Спутник".

Назалната секреция, отбеляза лекарката, може да съдържа вируси и бактерии. "Ако смятате, че е неподходящо да кихате в момента, процесът може да бъде възпрепятстван, но това ще изисква да затиснете носа си и да затворите устата си. В този случай все пак ще кихнете, но ще го направите навътре", каза Елизарова.

Опитите да се задържи кихането, според лекарите могат да провокират развитието на заболявания на органите на слуха и носоглътката. "Когато се опитвате да отложите кихането, налягането, което възниква в този случай, се насочва навътре, към носоглътката и задните части на носната кухина, където се отваря слуховата тръба, максиларните синуси, фронталните синуси. Това означава, че самата секреция, която е трябвало да излезе по време на кихане, попада в тях", предупреждава Елизарова.

Тя добави също, че това увеличава риска от инфекция на слуховата тръба и средното ухо. Освен това може да се развие синузит и да се повиши вътречерепното налягане.

#кихане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници