Ще има е-бележки за отсъствия и в детските градини

Ще има е-бележки за отсъствия и в детските градини

pixabay

A A+ A++ A

Още едно електронно нововъведение готви правителството - електронни бележки за извиняване на отсъствия в детските градини и яслите. Това съобщи тази сутрин пред Нова телевизия министърът на електронното управление Александър Йоловски. От 1 октомври дигитално пътуват бележките за учениците, макар че това не отменя необходимостта от физически преглед при лекар. Според министъра, същата промяна може да бъде въведена за детските градини и яслите от следващата година. От следващата учебна година пък вече няма да се носят и здравно-профилактични карти на хартия, коментира още Йоловски.

Въпреки че още преди да станат задължителни, вече имаше над 40 000 електронни бележки за извиняване на отсъствия, родители продължават да виждат в тях усложнение, вместо облекчение.

Министър Йоловски заяви, че няма никакви сериозни проблеми в системата и тя работи безотказно в училищата у нас. Същото каза и за електронните рецепти, въпреки бунтовните настроения сред лекарите тази седмица. „Откакто са въведени електронните рецепти в края на 2020 г. има издадени над 38 млн. Почти всички са изпълнени. В понеделник стартираха белите рецепти. До петък са издадени 135 000, 60% са изпълнени в петък. За жълтите и зелените рецепти изпълнението е 100%. Проблем със системата няма”, увери министърът.

Министърът съобщи, че съвсем скоро ще бъде отстранен един от най-често срещаните проблеми при е-рецептите - когато се отнасят до лекарства от паралелен внос. Сега националният регистрационен номер на тези медикаменти не е посочен, но това е поправено и чака одобрение от МЗ.

„Всички лекари са задължени да работят с Националната здравноинформационна система. Всички лекари, вързани към медицински софтуер, могат да изписват антибиотици. Тези, които не са могли, или имат проблем със свързаността, или нямат желание да работят електронно”, твърди Йоловски.

Българският лекарски съюз поиска спешна ревизия на електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет, като предупреди, че в противен случай си запазва правото на протестни действия и търсене на решение по съдебен път. Цяла седмица лекарите се бунтуват срещу промяната, която влезе в сила с доста усложнения и проблеми. Здравното министерство обаче засега не дава вид да е готово на отстъпки.

Десетки пациенти са били върнати обратно при лекуващите ги лекари заради проблеми с издаването на електронни бележки, които от 16 октомври вече са задължителни при предписването на антибиотици и лекарства за диабет.

Над две трети от лекарите не могат да изписват електронни рецепти, в това число и тези в Спешна помощ, твърдят от съсловната организация. Според тях, има огромен брой върнати пациенти с неизпълнени рецепти, с настояване за промяна на терапията. Сред причините за връщането са липса на медикамента, неоткриване на рецептата в софтуера, разминаване в кодовете на лекарствата. Наблюдава се натиск за промяна на терапията на пациента от страна на фармацевта, въпреки че това е право на лекаря в интерес на пациента, а не задължение вменено му от фармацевта, твърдят още от съюза.

БЛС цитира данни, според които от издадени над 60 000 електронни рецепти за по-малко от 4 дни, анулирани са 5000, а в националната здравно-информационна система има данни за попълнено пациентско досие за около 30 000 рецепти.

Лекарите настояват за гратисен период, в който да се използват паралелно хартиена и електронна рецепта. През този период хартиената рецепта ще трябва задължително да се качва от фармацевта в НЗИС и да се съхранява след изпълнението й, подписана от пациента, с цел пълнота на досието на пациента и гарантиране на контрола при отпускане. Те искат и максимално бързо да се въведе достъпен дигитален регистър на всички медикаменти, разпространявани у нас с отчитане в реално време на тяхната наличност в аптечната мрежа. Предлагат още да се направи дигитално приложение за пациентите, което да показва наличностите на даден медикамент в аптеките.

#детска градина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници