Светият синод обсъжда патриаршеския църковен събор

Светият синод обсъжда патриаршеския църковен събор
Преди началото на зимната сесия за Светия синод в синодалния параклис „Св. Цар Борис" ще бъде отслужена панихида в памет на патриарх Максик, защото се навършват девет дни от смъртта му. Снимка: Българска патриаршия
A A+ A++ A

Очаква се Светият синод на Българската православна църква да започне обсъждането на подготовката на патриаршеския църковен събор.

Вероятно висшият клир ще разгледа и ситуацията с оспорения избор на Варненския митрополит Кирил за наместник-председател и софийски владика заради оттеглянето на подписа на тогавашния временен председател Григорий Търновски под решението за назначаването му, предаде Дарик.

Според Ловчанския митрополит Гавриил положен подпис не може да се оттегли.

Пловдивският владика Николай оспори резултата от вота. Според него за избран може да се счита онзи, който е събрал повече от половината от гласовете на всички членове на Синода, а за Кирил са гласували 7 от 12 архиереи.

Аргументът на Кирил да счита избора си за легитимен е, че вотът е бил таен и двамата отсъстващи от заседанието владици не е имало как писмено или устно да заявят позицията си, без да издадат предпочитанията си.

Николай Пловдивски няма да присъства на заседанието заради 40-дневния траур в памет на патриарх Максим.

Преди началото на зимната сесия за Светия синод в синодалния параклис „Св. Цар Борис" ще бъде отслужена панихида в памет на Негово Светейшество от митрополит Кирил, защото се навършват девет дни от смъртта на патриарх Максим.

#Светият синод #Българската православна църква #митрополит Кирил #митрополит Григорий #митрополит Гавриил #митрополит Николай #патриарх Максим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници