Възможно ли е да спрат експериментите с животни?

Възможно ли е да спрат експериментите с животни?

pixabay

A A+ A++ A

Научните изследвания са от съществено значение за напредъка на обществото и науката. Те ни предоставят ценни знания и ресурси, необходими за разбирателство на света около нас и за решаване на редица проблеми. Обаче дългогодишната практика на използване на животни в научни опити поражда сериозни етични и морални въпроси, които не могат да бъдат пренебрегнати.

Преди конференцията "Иновации в образованието – наука без опитни животни", в ефира на БНР Люляна Гинева, представител на организацията "КАЖИ", споделя своя личен опит и становище относно използването на животни в научни експерименти.

"От личен опит съм изпитала неефективността на тези методи и съм убедена, че трябва да бъдат премахнати и че има много по-добри алтернативи – казва г-жа Гинева. – Животните могат да бъдат използвани в различни сфери – първата е науката за научни експерименти, втората е разработването на лекарства, могат да бъдат използвани в козметичната индустрия и в образованието."

Важно е да се подчертае, че България се нарежда сред лидерите в Европейския съюз по използване на опитни животни в образованието.

Този факт може да поражда въпроси относно необходимостта и ефективността на такава практика, особено когато други страни вече са заместили използването на животни в огромна степен.

Люляна Гинева обаче предлага алтернативен поглед: "В хуманната медицина почти не използваме животни, само в първи и втори курс имаме по един-два експеримента. Можем да се научим на медицина, без да нараняваме пациентите си. Труповете на животни, които могат да се използват, могат да бъдат взимани от ветеринарна клиника, в която животното е било евтаназирано. При хората е същото, хора, които са починали от естествена смърт, са дарили телата си за нашето образование“, посочва тя.

В заключение разговорът с Люляна Гинева от организацията "КАЖИ" предоставя възможност за размисли за етичните аспекти на използването на животни в научни опити и да се запитаме дали можем да преминем към по-хуманни и устойчиви методи в областта на науката и образованието.

#мишки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници