Цените на 15 основни храни ще бъдат намалени

Цените на 15 основни храни ще бъдат намалени

pixabay

A A+ A++ A

Цените на 15 основни храни ще бъдат намалени преди началото на зимата, заяви икономическият министър Богдан Богданов. Първоначалната идея да се наложи таван за тези стоки била отхвърлена като неработеща. Поради това в момента се водят преговори с търговските вериги да поддържат възможно най-ниски цени на тези продукти, които са част от малката потребителска кошница.

Това ще става в рамките на промоции, като всяка верига ще определя колко време да продължат и ще се ангажира да разгласи по подходящ начин цените. Това ще става със специални информационни табла, на които потребителите ще виждат стоките с ниски цени. Списъкът с тях може да се включва и в брошурите, които издават веригите, и да бъдат обявявани на сайтовете им и в социалните мрежи.

Инициативата е отворена, към нея може да се присъединят и магазини, които продават нехранителни стоки - например облекла, домакински уреди и други.

Икономическият министър каза още, че търговските вериги ще подават данни към НСИ всяка седмица за цените на тези стоки, така че статистиката да има адекватна информация. Комисията за защита на потребителите също ще подава информацията, но към икономическото министерство.

Тази кампания ще продължи 8 месеца и се казва “Достъпно за вас”. Днес (в петък - б.а.) ще има среща в икономическото министерство с представители на веригите, за да бъдат уточнени всички детайли, а кампанията ще стартира от ноември.

Основната цел е да са намали сравнително бързо инфлацията, за да може България да въведе еврото на 1 януари 2025 г. Следващият преглед на икономическите показатели на България, който ще направи Еврокомисията, за да отчете дали страната ни отговаря на критериите, ще е през юли догодина. Ще се вземат предвид данни към април 2024 г. и държавата трябва да направи всичко възможно дотогава да снижи инфлацията.

Поскъпването намалява през последните месеци и данните към септември показват 6,3% на годишна база. Хармонизираният индекс, който следи Еврокомисията, е 6,4%, но както и да се пресмята, България в момента е сред четирите страни в ЕС с най-висока годишна инфлация.

За да отговорим на критериите за еврото, тя трябва да е най-много с 1,5 процентни пункта по-висока от тази в трите държави с най-ниска в еврозоната. В момента това прави 5,2%. Това означава, че България трябва да постигне намаление на цените с още 1,5%. В противен случай трябва да се надяваме, че Брюксел ще направи изключение от това правило за нас. Самите храни според хармонизирания индекс са поскъпнали с 10,8% в сравнение с година по-рано и се налага цените им да се наблюдават много внимателно.

Търговските вериги твърдят неофициално, че няма проблем да правят периодични промоции с тях. В рамките на всяка промоция средните цени на тези стоки могат да се намалят с около 30%, но това далеч не важи за всички. Това показва справката на 24 ЧАСА, която е въз основа на актуалните към 4 октомври цени по магазините и действащите в момента промоции.

Цената на хляба например може да се намали и с до 35%,

тъй като в момента конюнктурата е такава, че пшеницата и брашното са евтини и няма повишение на енергийните разходи. При млечните продукти може да се постигне 15-25% средно намаление в рамките на една промоция, защото цената на прясното мляко върви надолу. С настъпване на зимата обаче обикновено изкупната цена се повишава. Поради това очакваното намаление по магазините е около 15%. Като това не важи за всички продукти - при кашкавала и сиренето поевтиняването ще е по-трудно осъществимо. Причината е в технологията на производството им – най-качествените узряват за не по-малко от 90 дни, т.е. в техните цени сега се отразяват скъпото мляко и фуражи от пролетта. Бялото саламурено сирене например дори при промоция надали ще падне под 15,90 лв. за килограм поне до Нова година.

В рамките на 6 до 12% по-евтини може да бъдат яйцата, олиото, пилешкото и свинското месо. Олиото например продължава да поевтинява и литър вече струва 3,87 лв.

За останалите хранителни стоки в момента тенденцията също е към поевтиняване. Цените на захарта, варивата, брашното и някои други продукти вървят надолу. През зимата обичайно обаче поскъпват плодовете и зеленчуците. А ръстът на петролните цени на фона на напрежението в Близкия изток може да преобърне картината и да доведе до нов скок на инфлацията.

В Европа слагат таван дори на надценките

Други държави в Европа са избрали по-твърд подход от България към инфлацията и прилагат рестрикции, таван на надценките и на цени.

Последният пример е от Гърция, чието правителство поиска от супермаркетите да предоставят на властите списък с цените на основните храни, които предлагат. Причината е, че през август храните са поскъпнали с 10,8% на годишна база.

Големите вериги ще дават информация за колко купуват стоките от своите доставчици, за да се установи кои продукти са станали скъпи и да не се допускат свръхпечалби, заяви министърът на развитието Костас Скрекас. Конкретно се предвижда 100 хранителни продукта да се продават с отстъпка от поне 5%.

спрямо стойността им от предния месец. Очаква се тази мярка да осигури достъпни цени поне до Коледа. Търговците, които предлагат фалшиви отстъпки, ще бъдат изправени пред солидни глоби.

По отношение на горивата продължава контролът на маржа на печалбата в бензиностанциите. През август Гърция наложи таван на печалбата на най-важните училищни принадлежности и бойлерите, котлите и продуктите, които подгряват вода. Във връзка със това Скрекас спомена, че при училищните пособия се наблюдава поевтиняване с 10% и увеличени продажби.

В Хърватия цените на 30 храни бяха замразени

Правителството представи пакет от мерки, при който всички продукти имат специален етикет, така че се разпознават по-лесно. Сред новите стоки с ограничени цени са кисело мляко, ненарязано сирене гауда, ориз, спагети, яйца, свински врат без кост, телешки с кост, кренвирши, картофи, моркови и други. Търговците могат да ги продават и под определения максимум. За олиото, млякото, брашното, захарта, цяло пиле и свинската кайма остават ограниченията от предишния пакет мерки.

Държавата помага и с енергийните сметки - цената на тока остава същата, но прагът на потреблението, при което има евтина тарифа, се вдига от 2500 на 3000 киловатчаса. Има мерки, предназначени специално за пенсионерите и семействата. Тези с пенсия до 700 евро например получават еднократна подкрепа от 160 евро. По 150 евро получават инвалидите, а по 100 евро са предвидени за безработните.

Сваляне на цените с 10%

на хранителни стоки в Северна Македония обяви министърът на икономиката Крешник Бектеши. Продуктите са разделени в 25 категории, а списъкът е задължителен за всички търговци на дребно. Сред намалените храни са продукти като ориз, брашно, хляб, месо, мляко и някои сладкарски изделия като вафли. На стоките ще има надпис “Гарантирана цена”. Списъкът е публикуван на сайта на Министерството на икономиката и вече е разпространен във всички вериги.

По-ниските цени ще важат до 30 ноември, а продуктите трябва да са по-евтини в сравнение с 1 август. Списъкът щял да бъде разширен, а целта е общата инфлация в хранителния сектор да падне с 4-5 на сто, след като в момента е 10%.

В търговските вериги в Сърбия ще бъдат намалени цените на още 16 продукта до 31 декември като част от кампанията “По-добра цена за хората”. Сега са включени брашно, олио, кисело мляко, маргарин, сирене за мазане, лук, боб, зеле, пастет, хотдог, замразен грах, конфитюр, бисквити, паста за зъби и сапун. Според министъра на финансите Синиша Мали при пазаруване на въпросните стоки можело да се спестят повече от 1000 динара.

Във Франция търговци и правителство обединиха усилия в опит за натиск над производители на храни да намалят цените с 2 до 5%

Като аргумент се посочва, че по-ниските цени на суровините и енергията означават, че производството на храни и други потребителски стоки не е толкова скъпо.

Финансовото министерство във Франция обяви планове да разреши и продажбата на горива на загуба. Решението отменя практика, въведена през 1963 г. от опасения, че по-големите търговци могат да изтласкат малките от бизнеса, като предлагат изкуствено ниски цени. Сега обаче Елисейският дворец иска да отмени забраната, за да ограничи растящата инфлация. Само в енергетиката през август цените са се повишили с 6,8%.

#хранителен магазин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници